napovedal novo svetovno ureditev

Pred svetom je najbolj nevarno desetletje, svari Putin

R.T.
28. 10. 2022, 06.40
Posodobljeno: 28. 10. 2022, 06.49
Deli članek:

Tako hudo po koncu druge svetovne vojne še ni bilo, pravi ruski predsednik.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin

Na govorniški podij vsakoletnega foruma Valdai je stopilruski predsednik Vladimir Putin, da bi po seriji vojaških porazov upravičil rusko invazijo na Ukrajino, s katero je praktično osamil svojo državo, ter se ob tem dotaknil številnih drugih tem.

O rožljanju z jedrskim orožjem

Izostala ni niti obtožba Zahoda, da je z »jedrskim izsiljevanjem« ruske zaveznike prisilila, da Moskvi obrnejo hrbet. To »igro« je označil za »nevarno, krvavo in umazano«.

Ob tem je izpostavil zdaj že bivšo britansko premierko Liz Truss, ki je avgusta namignila, da bi bila pripravljena uporabiti jedrsko orožje, če bi to od nje terjale okoliščine. Putin je namreč zatrdil, da Rusija ni omenjala uporabe jedrskega orožja, čeprav je sam v preteklost večkrat poudaril, da se bo Rusija zaščitila na vse možne načine, kar je marsikdo razumel kot grožnjo z jedrskim orožjem.

Profimedia
Mobilizacija je neugodno vplivala na njegovo priljubljenost v domovini.

Na tem mestu velja izpostaviti, da je predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden 70-letnega ruskega voditelja obtožil, da se poslužuje »zelo nevarne« retorike v zvezi s potencialno uporabo jedrskega orožja. »Zakaj govori o zmožnosti uporabe taktičnega jedrskega orožja?« se je spraševal Biden. »Če nima namena uporabiti ga, zakaj kar naprej govori o tem?«

Nova svetovna ureditev

Putin ostaja prepričan, da vladavina Zahoda nad svetom prihaja h koncu. »Smo na zgodovinskem mejniku. Pred nami je morda najbolj nevarno, nepredvidljivo in obenem pomembno desetletje po koncu druge svetovne vojne,« je poudaril ruski predsednik in dodal, da pred naši očmi nastaja nova svetovna ureditev.