»Nadaljujejo s tem, kar najbolje znajo«

VIDEO: Eksplozije po vsej Ukrajini, državo želijo pred zimo pahniti v popolno bedo

S.R.
18. 10. 2022, 10.42
Posodobljeno: 18. 10. 2022, 14.52
Deli članek:

Čeprav je ruski predsednik Vladimir Putin nedavno v nekoliko pomirljivem tonu naznanil, da je bil obsežen ruski napad na kritično infrastrukturo po vsej Ukrajini, ki so ga v odgovoru na ukrajinski napad na Krimski most izvedli 10. oktobra, enkratna zadeva, se podobni napadi vrstijo tudi v teh dneh.

Profimedia
Včerajšnji napad v središču Kijeva.

Nič drugače ni danes, ruska vojska kot kaže želi pred zimo uničiti čim več ukrajinske kritične infrastrukture, pomembne za dobavo elektrike in vode.

O raketnih napadih in napadih s tako imenovanim čakajočim strelivom (loitering munition), ki je nekoliko zmotno prejelo tudi oznako »kamikaza droni,« poročajo iz Kijeva ter regij Harkov, Dnipro, Žitomir in Mikolajiv. Kot je pojasnil župan Žitomirja Sergej Suhomlin, mesta s 263.000 prebivalci, je zaradi napadov okrnjena dobava elektrike in vode. Dve siloviti eksploziji so zabeležili v skorajda milijonskem mestu Dnipro, škoda pa naj bi bila po prvih podatkih velika. Brez elektrike naj bi ostalo več mestnih okrožij.

V Mikolajivu je raketa zadela stanovanjsko zgradbo, umrla pa je najmanj ena oseba, poroča tiskovna agencija Reuters. Reševalci so iz ruševin izvlekli truplo moškega. Na udaru je bila tudi energetska infrastruktura v Harkovu, drugem največjem ukrajinskem mestu, v katerem je pred vojno živelo 1,43 milijona večinoma rusko govorečih ljudi. »V petih minutah sta v mestu odjeknili dve seriji eksplozij,« je navedel župan Igor Terehov.

V današnjih napadih so umrle najmanj tri osebe. Poleg moškega iz Mikolajiva sta dve osebi umrli tudi v Kijevu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Rusijo že obtožil »terorja« in »ubijanja civilistov.« »Nadaljujejo s tem, kar najbolje znajo – teroriziranjem in ubijanjem civilistov,« je dejal Zelenski ter dodal, da s tem »ne bodo ničesar spremenili. Samo potrdili bodo svojo uničujočo in morilsko naravo, za kar bodo zagotovo odgovarjali.«

Zelenski je danes izpostavil, da je Rusija v nekaj več kot tednu dni uničila 30 odstotkov ukrajinskih elektrarn, kar je ob bližajoči se zimi povzročilo obsežne izpade elektrike po državi.