Termoelektrarna Šoštanj

Odstopil generalni direktor Teša Vodušek

M.K.
18. 10. 2022, 08.52
Posodobljeno: 18. 10. 2022, 11.55
Deli članek:

Generalni direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Matjaž Vodušek je v ponedeljek popoldne odstopil, poroča portala Necenzurirano.si. Teš je od minulega petka izklopljen iz omrežja, potem ko je v Premogovniku Velenje prišlo do težav pri odkopu premoga.

Bobo
Termoelektrarna Šoštanj

Informacijo o odstopu Voduška so potrdili tudi v Tešu. "Odstop generalnega direktorja je osebne narave in ostalih zadev ne komentira," so STA danes povedali v Tešu.

Po nekaterih informacijah portala Necenzurirano naj bi vodenje družbe v kratkem prevzel sedanji generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Viktor Vračar, ki je tudi predsednik nadzornikov Teša in naj bi se po navedbah portala v Šoštanj "umaknil" pred prihodom Tomaža Štoklja, ki velja za prvega favorita za položaj generalnega direktorja HSE.

Ob tem se portal Necenzurirano sprašuje, ali so v Premogovniku Velenju skušali prikriti, kaj vse je v ozadju "tehničnih težav" pri pridobivanju premoga, zaradi katerih ne obratuje Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ)?

Do težav pri pridobivanju premoga v Premogovniku Velenje naj bi namreč prišlo vsaj dva dni prej, preden so obvestili HSE, ki je lastnik premogovnika in Teša, in vlado.

Premogovnik Velenje je v ponedeljek potrdil, da je po julijskem stebrnem udaru, zaradi katerega prihaja do zamude pri vzpostavitvi proizvodnje v novem odkopnem polju, minuli teden prišlo še do deformacije v tem delu, ki jo je treba sanirati. Proizvodnja je bila od začetka leta do sredine oktobra sicer nad letnim planom, ne dosegajo pa plana za oktober. Ob tem napovedujejo "izjemno zahteven" zaključek leta.

Ob težavah v rudniku ter trenutnem padcu cen elektrike na borzah so Teš minuli petek izklopili iz omrežja vsaj do 2. novembra, da bi privarčevali premog, ki bi ga nato za proizvodnjo elektrike porabili pozimi, ko bodo cene uvoza elektrike predvidoma višje.