draginja

Zaradi varčevanja bodo zjutraj prej, že pred zoro ugašali ulično razsvetljavo

S.R.
18. 10. 2022, 10.00
Posodobljeno: 18. 10. 2022, 10.09
Deli članek:

V Bruslju so se odločili, da bodo za zmanjšanje porabe elektrike, s tem pa tudi zneskov na računu, ulično razsvetljavo zjutraj ugašali 30 minut prej.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ukrep, za katerega so se bruseljske oblasti odločile na začetku tega meseca, bo veljal za prihajajoče zimsko obdobje, ko naj bi cene elektične energije poskočile v nebo. Nekaj polemike je vnesla že odločitev, da bo okrnjena tudi praznična osvetlitev, zaradi odločitve o javni razsvetljavi pa je završalo predvsem med tistimi, ki opozarjajo na tveganje, ki ga to predstavlja za ljudi predvsem z vidika prometne varnosti.

Prehitro ugašanje javne razsvetljave naj bi predstavljalo nevarnost za tiste, ki se zgodaj odpravijo v službo, in predvsem otroke, ki so na poti v šolo. Razsvetljava se bo namreč ugašala 30 minut pred zoro, hkrati pa bodo po 22. uri za 20 odstotkov zmanjšali svetilnost. Ukrep bo veljal do 31. marca, oblasti pa želijo s tem stroške zmanjšati za 235.000 evrov. Posameznim občinam v regiji so sicer omogočili, da na morebitnih »nevarnih križiščih« uvedejo izjemo.