Sabotaža

Znane uradne ugotovitve ruske tajne službe glede napada na Krimski most

J.V.
12. 10. 2022, 10.00
Posodobljeno: 12. 10. 2022, 10.51
Deli članek:

Pet državljanov Rusije, dva Ukrajinca in Armenca so že pridržali.

Twitter
Eksplozija tovornjaka je zanetila tudi vlak.

V zvezi z eksplozijo na Krimskem mostu je bilo aretiranih osem oseb, varnostno-obveščevalna služba (FSB) pa je za organizatorja napada proglasila vodjo ukrajinskih obveščevalcev na ministrstvu za obrambo Kirila Budanova. Pridržali so pet državljanov Rusije, dva Ukrajinca in Armenca. Ruski obveščevalci trdijo, da je bilo razstreljivo poslano iz Odese, potovalo pa je skozi Bulgarijo, Gruzijo in Armenijo. Naročnik tovora je bilo neregistrirano podjetje na Krimu.

Profimedia
Napad je po ugotovitvah FSB organiziral vodja ukrajinskih obveščevalcev Kirilo Budanov.

Eksplozivna naprava je bila zakamuflirana v zvitkih z gradbeno polietilensko folijo na 22 paletah s skupno težo 22.770 kilogramov, ugotavlja FSB. Palete so bile naložene na tovornjak ruskega državljana  Mahirja Yusubova, rojenega leta 1971, ki je bil namenjen proti Simferopolu. 8. oktobra 2022 ob 6.03 je med prečkanjem Krimskega mostu silovito počilo. Eksplozija tovornjaka je potem zanetila še sedem rezervoarjev goriva mimo vozečega vlaka.

Iz FSB so sporočili še, da so na ozemlju Rusije preprečili dva poskusa napadov, ki naj bi jih pripravljale ukrajinske tajne službe. 

V prvem primeru naj bi preprečili napad na logistični terminal v Brjansku ob meji z Ukrajino in Belorusijo. Prijeli so 55-letnega Ukrajinca, pri katerem so doma zasegli približno tri kilograme eksploziva in napravo za vzpostavljanje stikov z ukrajinsko varnostno službo. V drugem primeru so pridržali koli 50 let starega agenta ukrajinske varnostne službe, ki naj bi načrtoval napad z dvema prenosnima sistemoma za zračno obrambo Igla v moskovski regiji.