Arne Schönbohm

Šef nemškega urada za informacijsko varnost odpuščen, ker naj bi vohunil za Rusijo

J.V./STA
10. 10. 2022, 13.24
Posodobljeno: 10. 10. 2022, 13.34
Deli članek:

Sumijo ga posrednih povezav z ruskimi obveščevalnimi službami.

Profimedia
Nemško notranje ministrstvo je sporočilo, da očitke zoper Schönbohma še preučuje.

Nemčija bo po navedbah neimenovanih virov odpustila šefa zveznega urada za informacijsko varnost BSI Arneja Schönbohma, ki ga sumijo posrednih povezav z ruskimi obveščevalnimi službami. Nemško notranje ministrstvo je sporočilo, da očitke zoper Schönbohma še preučuje.

Več medijskih poročil Schönbohma bremeni sodelovanja s svetovalnim združenjem na področju kibernetske varnosti, ki naj bi ohranjalo stike z ruskimi obveščevalci. Schönbohm je bil sicer pred desetletjem med ustanovitelji omenjenega združenja.

BSI sicer od začetka ruske invazije v Ukrajini opozarja na povečano možnost ruskih kibernetskih napadov na javne in zasebne ustanove v Nemčiji.

Iz združenja so te obtožbe danes zavrnili in jih označili kot absurdne, ministrstvo za notranje zadeve pa je odpovedalo napovedano novinarsko konferenco Schönbohma in ministrice Nancy Faeser, na kateri naj bi skupaj predstavila poročilo o stanju kibernetske varnosti v Nemčiji. Ministrstvo očitke preučuje in jih jemlje zelo resno, so sporočili.

Oblasti v Berlinu so Rusijo v preteklih letih že večkrat obtožile kibernetskega vohunjenja. Najbolj odmeven tovrsten incident se je zgodil leta 2015, ko je domnevni ruski hekerski napad za več dni ustavil delovanje računalniških omrežij spodnjega doma nemškega parlamenta.

Do očitkov zoper Schönbohma prihaja v času, ko nemška policija preiskuje domnevne sabotaže železniškega omrežja na severu Nemčije, kjer so v soboto zaradi uničenih komunikacijskih kablov na dveh lokacijah vlaki stali tri ure. Minister za promet Volker Wissing je danes dejal, da še ni jasno, kdo je izvedel sabotažo železnic, zato ne morejo izključiti nobenega scenarija.