Strah pred invazijo Zahoda

Lukašenko uradno vstopa v vojno v Ukrajini, Zelenskemu grozi s totalnim uničenjem

J.V.
10. 10. 2022, 11.38
Posodobljeno: 10. 10. 2022, 12.57
Deli članek:

Beloruski voditelj in ruski predsednik sta se dogovorila o osnovanju skupnih vojaških enot.

Profimedia
Belurski predsednik uradno vstopa v Putinovo "posebno vojaško operacijo".

"Nato in številne druge evropske države razmišljajo o možnostih morebitne agresije na Belorusijo, tudi z jedrskim napadom," je danes v Minsku na srečanju glede varnostnih vprašanj poudaril predsednik Aleksander Lukašenko in dodal, da "razmere okoli Belorusije ostajajo napete."

Ob tem je razkril, da sta se z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ob njegovem praznovanju 70. rojstnega dne pred dnevi v Sankt Petersburgu osebno dogovorila o osnovanju skupnih vojaških enot.

"Glede na zaostrovanje na zahodnih mejah smo se dogovorili za vzpostavitev enotne regionalne skupine sil Ruske federacije in Republike Belorusije. To je v skladu z našo zakonodajo, ki pravi, da lahko to storimo, če stopnja ogroženosti države doseže določeno raven, kot jo je zdaj," je pojasnil.

Ukrajinskemu "kolegu" Volodomirju Zelenskemu pa je zagrozil s popolnim uničenjem: "Povejte predsedniku Ukrajine in drugim norcem, da jim bo Krimski most izgledal kot šopek cvetja, če se bodo s svojimi umazanimi rokami dotaknili samo enega metra našega ozemlja."