Potovala z zalogo krvi

10 skrivnosti pokojne kraljice Elizabete II

Si.R.
8. 9. 2022, 20.48
Posodobljeno: 8. 9. 2022, 20.54
Deli članek:

Kaprice, navade in privilegiji pokojne kraljice Elizabete II.

Profimedia
Kraljica Elizabeta si mora pomagati s slušnim aparatom.

1. Kraljica Elizabeta II. je raznovala dva rojstna dneva. Njen datum rojstva je bil 21. april 1926, ki ga je vedno praznovala zasebno v krogu družine. Njen drugi rojstni dan pa je bil javni, ko je potekala parada na ulicah Londona, in sicer vedno drugo soboto v juniju. 

2. Obstaja dober razlog, zakaj je kraljica vedno nosila živa in pisana oblačila, od rožnate, zelene do rumene in modre. Razlog je preprost – da so jo ljudje takoj opazili, zlasti med uradnimi ceremonijami. 

3. Kraljica je lahko po svetu potovala brez potnega lista, saj so britanski potni listi izdani v njenem imenu, zato ga sama ni potrebovala. Njen obraz pa je tudi na britanskem denarju, zato se ji res ni bilo treba identificirati.

4. Kraljica prav tako ni imela vozniškega izpita, saj ga zaradi obveznega spremstva in kraljevega prevoza nikoli ni potrebovala. Avto sicer zna voziti in je bila tudi na stara leta dobra voznica in je vožnjo oboževala. Prav tako ji na avtu ni treba imeti registrske tablice. 

5. Kraljica je vedno in povsod potovala z zalogo svoje krvi. Ko je zapustila tla Velike Britanije, jo je spremljalo 34 ljudi, med drugim tudi njen osebni zdravnik. Njeno kri so tovorili seboj zaradi morebitnih zapletov, tako da je bilo vedno vse pripravljeno za kakršnokoli zdravljenje. 

6. Kraljevi protokol veleva, da ko je kraljica nehala jesti, so morali vsi odložiti pribor in prenehati jesti. Tega pravila so se morali držati tudi vsi ostali člani kraljičine družine. Sovražila je česen, zato ga nikoli in nikjer ni bilo v njenih jedeh.

7. Kraljica je oboževala gin tonik, kar ni skrivnost, rada pa je ob kosilu nazdravila s kozarcem belega vina, ob večerih pa s kozarcem penine ali martinija. 

8. Kraljica je bila v vseh letih življenja ponosna lastnica več kot 30 psom pasme corgi. Leta 2015 jih je prenehala vzrejati, saj jo je skrbelo, kdo bo skrbel zanje po njeni smrti. 

9. Vsi člani kraljeve družine so morali kraljico prositi za dovoljenje za poroko, zlasti je to veljalo za prvih sedem v vrsti za prestol. 

10. Kraljica, ki je tekoče govorila tudi francosko, je veljala za daleč najboljšo jezikoslovko v družini.