Razmišljanja Mihaila Gorbačova

Opozarjal je na nevarnost vojne in kopičenja jedrskega orožja

G.G.
31. 8. 2022, 10.53
Posodobljeno: 31. 8. 2022, 11.09
Deli članek:

Zadnji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov je v pokoju ostal aktiven. Razmišljal in pisal je o perečih vprašanjih aktualne politike in opozarjal na nevarnosti.

Profimedia
Mihail Gorbačov in novopečeni ruski predsednik Vladimir Putir na pogovoru leta 2000.

Gorbačov je umrl v 92. letu starosti, so včeraj sporočili iz bolnišnice v Moskvi.

Še leta 2017 je v intervjuju za ameriško revijo Time opozarjal na vse bolj napete odnose med velesilami, ki bi lahko po njegovem mnenju pripeljali do vojne, ki bi zajela velik del sveta. Največji problem se mu je zdel »militarizacija politike« in nova tekma v oboroževanju. »Ustavitev te nevarne tekme mora biti naša prioriteta,« je zapisal leta 2017.

Gorbačov je imel v mislih oboroževanje ZDA in Rusije, pa tudi Kitajske. Takratni ameriški predsednik Donald Trump je namreč napovedal, da bo povečal zalogo jedrskega orožja, ruski predsednik Vladimir Putin pa je dejal, da je Rusija zaradi svoje ogromne jedrske zaloge »močnejša kot katerikoli agresor.« Trump še podprl idejo, da bi se z jedrskim orožjem oborožile tudi ostale države, denimo Japonska in Saudova Arabija.

Profimedia
Sovjetski voditelj Mihail Gorbačov in ameriški predsednik Ronald Reagan decembra 1987 v Washingtonu.

Gorbačov je predlagal, da ZDA in Rusija na Varnostnem svetu Združenih narodov predlagata skupno resolucijo o obrambi pred jedrskim konfliktom. »Mislim, da bi pobuda za tako resolucijo morala priti s strani Donalda Trumpa in Vladimirja Putina – predsednikov, katerih državi si lastita več kot 90 odstotkov svetovnega jedrskega arzenala in tako nosita posebno odgovornost.« Spomnil je še na svojo vloge v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je v sodelovanju z ZDA botroval uničenju 80 odstotkov jedrskega orožja, ki se je nabralo med hladno vojno.

Novembra 2019 je ponovno opozoril, da je nujno uničiti nakopičeno jedrsko orožje, saj bi v nasprotnem primeru v kakšnem vzplamtelem konfliktu ali vojni lahko prišlo do uporabe tega orožja, to pa bi lahko bila katastrofa za človeštvo.