Kakšna statistika!

Vojaki porabili skoraj 76 tisoč litrov goriva, da so z vodo 'napojili' Istro

Ž.K.
31. 8. 2022, 10.54
Posodobljeno: 31. 8. 2022, 12.59
Deli članek:

Sedem cistern slovenske vojske je od 26. julija do včeraj neprestano prevažalo vode iz zajetja reke Unice do Vodarne Rižana. Slovenska vojska je ob zaključku akcije objavila podatke, ki kažejo zakako velik podvig je v resnici šlo.

Slovenska vojska
Največji izziv je povzročila 24 urna obremenjenost cistern, ki je pokazala nujnost vlaganja v opremo Slovenske vojske in njeno vzdrževanje.

7 cistern zmogljivosti med 7.000 in 10.000 litri je, zato da smo se v Istri lahko izognili redukcijam, v neprestanem kroženju prepeljalo kar 13.842 kubičnih metrov oziroma 13,8 milijona litrov vode. Ob tem so cisterne in druga vozila, ki so sodelovala pri zagotavljanju te nujne življenjske dobrine, prevozile kar 171.500 kilometrov in porabile neverjetnih 75.732 litrov goriva. Polne cisterne vode so po podatkih, ki so nam jih posredovali iz Slovenske vojske kurile kar 35 litrov dizelskega goriva za vsakih prevoženih 100 kilometrov, del porabljena goriva pa šel tudi na račun logističnih opravil, nadzora, prevoza hrane in osebja.

Neprekinjeno 24 ur na dan in sedem dni v tednu je pod vodstvom koordinatorja pri transportu vode sodelovalo približno 25 pripadnikov iz celotne Slovenske vojske, angažiranih jih je bilo več kot 650. Ekipe so se praviloma menjavale vsakih 5 dni. Prevozi so bili organizirani v različnih intervalih na 6 ur, 8 ur oziroma 12 ur, odvisno od kadrovske zmogljivosti in operativnosti cistern. Pri tem so morala vsa vozila opraviti obvezni tedenski pregled, nekatera tudi redni letni servis.

Tri ure za 50 kilometrov

Slovenska vojska je v prostorih vojašnice Andreja Čehovina v Postojni zagotovila nastanitev tako za svoje pripadnike kot sodelavce Civilne zaščite. Nudila je 777 prenočitev in 3.320 obrokov.

Kot so sporočili iz Slovenske vojske so učinkovitost prevažanja vode med Unico in Vodarno Rižana ovirali zastoji na cesti, zaradi katerih je prevoz v eno smer trajal lahko tudi tri ure, kar predstavlja še enkrat daljši čas, kot je običajno zaradi česar se je v akcijo vključila tudi Policija, ki je cisternam nudila spremstvo.