ZDA zagotavlja podporo Ukrajini

Biden in Zelenski sta imela dolg intimen telefonski pogovor

E.J./STA
25. 8. 2022, 20.33
Posodobljeno: 25. 8. 2022, 23.05
Deli članek:

Ameriški predsednik Joe Biden in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta imela danes telefonski pogovor, kaj sta se dogovorila?

profimedia
Ameriški predsednik Joe Biden je danes poklical ukrajinskega predsednika.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes v telefonskem pogovoru svojemu ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu zagotovil nadaljnjo podporo ZDA Ukrajini v njenem boju za obrambo suverenosti. Zelenski se je ameriškemu predsedniku na Twitterju zahvalil za "neomajno podporo" in dejal, da sta se strinjala, da mora Rusija odgovarjati za zločine.

V sredo je sicer Joe Biden napovedal pomoč Ukrajini v višini skoraj treh milijard dolarjev, kar je doslej največji ameriški paket vojaške pomoči, namenjene Ukrajini. ZDA so se doslej osredotočale predvsem na čim hitrejšo dobavo orožja in streliva na fronto v Ukrajini, pogosto iz zalog ameriške vojske. Po navedbah ameriške vlade pa je namen novega paketa dolgoročno okrepiti ukrajinsko vojsko.

profimedia
Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski pravi, da se bo boril do konca.

V sredo je minilo tudi natanko šest mesecev od začetka ruske invazije na Ukrajino, hkrati pa so v državi obeležili 31. obletnico neodvisnosti. Zelenski je ob tem obljubil, da se bodo za zmago borili do konca in ne bodo popuščali, izrazi podpore in čestitke Ukrajini pa so se vrstili z vsega sveta.