Nepričakovane žrtve?

FOTO: Putin z odlokom povečal velikost oboroženih sil z 1,9 milijona na 2,4 milijona

J.V.
25. 8. 2022, 19.37
Posodobljeno: 25. 8. 2022, 20.50
Deli članek:

Moskva od pričetka invazije na Ukrajino ni razkrila števila mrtvih, zahodni uradniki in vlada v Kijevu pa trdijo, da se trupla štejejo v tisočih.

Reuters
Ostanki ruskega tanka v bližini Irpina.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal odlok o povečanju velikosti ruskih oboroženih sil z 1,9 milijona na 2,4 milijona, poroča Reuters. Medtem bo kmalu sedem mesecev od pričetka "posebne vojaške operacije" v Ukrajini.

Po poročanju Reuters povečanje vključuje povečanje števila bojnega osebja za 137.000 na 1,15 milijona. Veljati začne 1. januarja, je razvidno iz odloka, objavljenega na vladnem zakonodajnem portalu.

Moskva od pričetka invazije na Ukrajino ni razkrila števila mrtvih, zahodni uradniki in vlada v Kijevu pa trdijo, da se trupla ruskih vojakov preštevajo v tisočih. Po poročanju BBC se število giblje med 70 in 80 tisoč.

Ni pa po poročanju BBC jasno, ali se bo število povečalo z več plačanci ali razširitvijo naborništva. Trenutno so vojaškemu vpoklicu podrvženi ruski moški, stari od 18 do 27 let, čeprav se mnogi lahko izognejo služenju zaradi zdravstvenih težav ali vpisom v visokošolsko izobraževanje.

Rusija je sprva zanikala, da bi nabornike pošiljala v Ukrajino, potem pa je bilo več častnikov v disciplinskih postopkih, ko so v javnost prišli primeri, da so bili naborniki, ki so jih ujele ukrajinske sile, prisiljeni podpisati pogodbe. Po ruski zakonodaji morajo naborniki opraviti štirimesečno usposabljanje, preden so poslani v vojno.