posledice maminega ravnanja

Morilec na srednji šoli nepopravljivo poškodovan že v maternici

J.P.
23. 8. 2022, 07.25
Posodobljeno: 23. 8. 2022, 09.58
Deli članek:

Že v maternici je bil izpostavljen drogam in alkoholu.

Profimedia
Nikolas Cruz oktobra lani

Nikolas Cruz je leta 2018 na srednji šoli v Parklandu na Floridi izvedel enega najhujših strelskih pokolov v zgodovini Združenih držav Amerike.

Smrt je na srednji šoli Marjory Stoneman sejal 14. februarja tistega leta – na valentinovo. Obtožen je bil 17-kratnega umora in 17-kratnega poskusa umora v oteževalnih okoliščinah zaradi napada. Med napadom, ki je trajal sedem minut, je s polavtomatsko puško ubil 14 dijakov in dijakinj ter tri uslužbence srednje šole. Cruza so leta 2017 vrgli iz šole zaradi številnih izpadov z grožnjami in nasiljem.

Porota zdaj odloča, ali mu bo kljub priznanju izrekla smrtno kazen.

Profimedia
Melisa McNeil

Včeraj je Melisa McNeil, odvetnica 23-letnika, poudarila, da je bil že v maternici izpostavljen drogam in alkoholu – zaradi tega naj bi njegovi možgani utrpeli nepopravljivo škodo, on pa je, tako McNeilova, "poškodovana oseba".

Profimedia
Brenda Woodard

Brenda Woodard, Cruzova biološka mama, je bil odvisnica, ki se je preživljala s prostitucijo. Za otroka ji menda med nosečnostjo ni bilo mar, saj ga je nameravala dati v posvojitev.

Profimedia
Danielle Woodard

Cruzova polsestra Danielle Woodard jo je na sodišču označila za "grozno mamo".

Posvojila ga je Lynda Cruz, katere mož je preminil kmalu po tistem, ko se je fant preselil v njihov dom. Lynda se ni zmenila za težave, ki jih je fant imel v šoli. Prav tako ga je izpisala iz "psihiatričnih programov", ki bi mu lahko pomagali brzdati nasilne epizode – te so ga pestile že v mali šoli. Po besedah Cruzove odvetnice ga ni hospitalizirala, ker bi ostala brez socialne podpore.

Cruzova je preminila nekaj mesecev pred napadom. Ona je bila tista, ki mu je za 18. rojstni dan poklonila polavtomatsko puško.

"Zelo mi je žal za vse, kar sem storil. Včasih kar ne morem živeti sam s sabo," je oktobra lani dejal morilec in dodal, da si želi, da bi lahko o njegovi usodi odločali preživeli napada.