Epidemične prevare

Pri carinjenju mask služili na račun davkoplačevalcev

R.T.
17. 8. 2022, 14.17
Posodobljeno: 17. 8. 2022, 14.21
Deli članek:

Posli z zaščitnimi maskami in hitrimi testi so bili v času epidemije sijajna priložnost za hiter zaslužek. Nekateri so želeli pobrati še več denarja.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V Sloveniji je najbolj znan sporen primer tako imenovanih fantov iz rajskih otokov, ki jim je država zaupala nabavo hitrih testov. Posli so vzbudili zanimanje kriminalistov, preiskava še ni zaključena.

V Avstriji pa je te dni izbruhnil škandal z dobavo mask, poroča Standard. Podjetje Hygiene Austria, ki je v lasti družbe Palmers, so že pred meseci zasačili, da so na FFP2 maske, ki so jih uvozili iz Kitajske, namestili etikete z oznako »Made in Austria«, kar naj bi jim dalo višjo vrednost.

Tokrat so jih ujeli pri »carinskem mešetarjenju«. Standard piše, da so pri carinskem postopku navedli za okoli 40 odstotkov nižjo vrednost uvoženih mask iz Kitajske. Pri 37 milijonih mask je to pomenilo približno 700.000 evrov, ki bi sicer šli v avstrijsko državno blagajno. Na podlagi razkritja novinarjev je bila že uvedena preiskava zaradi suma kaznivega dejanja davčne zatajitve.