TV Slovenija

Urbanija že na pohodu: Predlagal disciplinski postopek proti Carlovi

M.K.
17. 8. 2022, 12.57
Posodobljeno: 17. 8. 2022, 14.01
Deli članek:

Ena izmed najbolj prodornih novinark na RTV Slovenija Eugenija Carl je izrazila javno kritiko poročanja nacionalne televizije o velikem julijskem požaru na Krasu, saj se je novinarka v živo oglašala iz 45 kilometrov oddaljene lokacije. Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija, ki je bil prvi odgovorni urednik Nove24, je predlagal uvedbo disciplinskega postopka.

STA
Uroš Urbanija je direktor TV Slovenija postal kljub nasprotovanju novinarskega kolektiva.

»Voditelj pove, da se bomo oglasili s Krasa, s prizorišča strašnega požara in 'smo na kraju dogajanja.' Na ekranu se prikaže reporterka z brezhibno pričesko in dovršenim makeupom, lesketajočem se suknjiču. V ozadju čudovito, zeleno polje in takoj pove, da se nahaja 45!! kilometrov stran od območja požarišča, ampak da se že tam vidi dim v zraku,« je svoj zapis začela novinarka TV Slovenija Eugenija Carl.

Ob tem je poudarila, da krivdo za takšno poročanje ne nosi novinarka. »Krivi so tisti, ki so ji povedali da je to dovolj za novinarske standarde… Za take blamaže in sramotenje nacionalke so krivi vsi tisti, ki so mislili in še naprej mislijo, da se program dela z lepimi kodri in stajliš cunjami. In (ponesrečeno) kopijo BBC grafike…Odgovorni, izobrazite kader Panorame, naučite ga novinarstva ali pa ukinite ta novinarski in programski nič….Šefi, nehajte uničevati ugled, kredibilnost, integriteto, sedanjost in prihodnost nacionalne televizije! Ni več zabavno, ni več smešno. To je tragedija!,« je med drugim zapisala.

V prvem tednu že predlagal disciplinski postopek

Uroš Urbanija, ki je kot direktor vladnega Urada za komuniciranje pod vlado Janeza Janše preprečeval financiranje Slovenske tiskovne agencije, je kljub ostremu nasprotovanju novinarskega kolektiva 18. junija postal nov direktor TV Slovenije.

Tri dni kasneje je Carlova objavila omenjen zapis. Urbanija je po objavi zapisa pisal pravni službi RTV Slovenija, naj zoper novinarko sproži disciplinski postopek, je na svojem facebook profilu razkrila Carlova. Pravna služba je njegovo zahtevo delegirala direktorju Regionalnega centra RTV v Kopru. »Pameten možakar v zapisu ni videl nič žaljivega, ker žaljivega seveda ni bilo ničesar, in je vsakršno izrekanje opominov (po možnosti pred odpovedjo delovnega razmerja) ali kaj podobnega, zavrnil,« še pravi Carlova.

Sašo Švigelj
Eugenija Carl

Predlog za sprožitev disciplinskega postopka Carlova razume kot poskus utišanja in discipliniranja. »Za zdaj še živimo v demokratični državi, kjer velja svoboda govora, z njo pa tudi pravica do argumentirane kritike, ki si jo bom vedno in brezpogojno vzela,« je zagotovila Carlova, ki je o dogajanju že obvestila svoje odvetnike.

RTV prekinil poslovno sodelovanje z Mladino

Direktor Televizije Slovenija pa se je podlagi sklepa kolegija direktorja TVS odločil, da bo televizija prekinila poslovno sodelovanje s tednikom Mladina, poroča STA. Zmotil jih je namreč uvodnik v zadnji številki tednika. Odgovorni urednik Mladine Gregor Repovž pa pravi, da med njimi poslovnega sodelovanja sploh ni, Urbaniji pa očita manipuliranje.

Kot je namreč za STA pojasnil Repovž, je bilo poslovno sodelovanja med Mladino in RTV prekinjeno že v času vlade SDS. Grožnjo Urbanije, da prekinja poslovno sodelovanje z Mladino, je zato označil za navadno laž. "Če Urbanija napoveduje odpoved naročnine za 20 izvodov Mladine, mu pa velja pojasniti, da to ni poslovno sodelovanje, ampak navadna naročnina," je navedel.