Prepoved vizumov

Bodo Rusi Evropsko unijo kmalu gledali le še po televiziji?

M.K./STA
12. 8. 2022, 17.44
Posodobljeno: 12. 8. 2022, 17.57
Deli članek:

Češka, ki trenutno predseduje Svetu EU, je danes sporočila, da bi lahko bila splošna prepoved izdaje vizumov za vse ruske državljane naslednja v nizu sankcij, ki jih je povezava uvedla proti Moskvi zaradi ruske invazije v Ukrajini. Praga bo to predlagala na neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU, predvidenem konec meseca v češki prestolnici.

Pixabay
Rusija je pred časom Slovenijo razglasila za neprijateljsko državo.

"Popolna ukinitev ruskih vizumov s strani vseh držav članic EU bi lahko bila še ena zelo učinkovita sankcija," je izjavil češki zunanji minister Jan Lipavsky, ki bo, kot je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, zamisel predlagal na neformalnem srečanju zunanjih ministrov sedemindvajseterice 31. avgusta v Pragi.

"V času ruske agresije, ki jo Kremelj vztrajno stopnjuje, ne more biti govora o turizmu za ruske državljane," je dejal minister, čigar država je prenehala izdajati vizume ruskim državljanom 25. februarja, dan po začetku invazije na Ukrajino.

Lipavsky je pozval k usklajenemu pristopu na ravni EU. Kot je dejal v četrtek po poročanju bruseljskega spletnega novičarskega portala Politico, je bila Češka prva članica EU, ki je ustavila izdajanje vizumov za ruske državljane. "Našim partnerjem poskušamo pojasniti, da je pristop upravičen in učinkovit," je povedal.

EU je doslej uvedla šest svežnjev sankcij proti Rusiji, ki med drugim vključujejo ukrepe proti ruskemu energetskemu in finančnemu sektorju, pa tudi posameznikom, ki so blizu Kremlju, z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanj v EU.

"Kot vlada smo prepričani, da ustavitev izdajanja vizumov za običajne ruske državljane daje zelo jasen in neposreden signal ruski družbi (...) Državljani teh držav bi se morali zavedati, da ima takšna militantna politika posledice," je še dejal. Minister je tudi mnenja, da bi takšna prepoved lahko pomagala "zmanjšati vpliv ruske tajne službe v EU", še navaja Politico.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v začetku tedna zahodne države pozval, naj ruskim državljanom prepovejo vstop in s tem še okrepijo pritisk na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Pozivu sta se pridružili tudi premierki Finske in Estonije. Menili sta, da ruskim turistom v luči invazije na Ukrajino ne bi smeli dovoliti počitnic v Evropi.

A vse članice EU niso naklonjene tej zamisli. Nemški kancler Olaf Scholz je denimo izrazil pomisleke o smiselnosti takšnega ukrepa, ker da je to vojna ruskega predsednika Putina. Kot so danes pojasnili na slovenskem zunanjem ministrstvu, predlog o prenehanju izdajanja turističnih vizumov še preučujejo, ob tem pa navedli, da bo Slovenija tako kot doslej "iskala rešitve skupaj z državami članicami EU".