Napake ne bodo ponovili

Putin: Na Rusijo ne bo padla železna zavesa

S.R.
9. 6. 2022, 18.37
Posodobljeno: 9. 6. 2022, 18.44
Deli članek:

Rusija svojega gospodarstva za razliko od Sovjetske zveze ne bo zapirala, je danes dejal Vladimir Putin.

Profimedia
Putin je leta 2005 razpad Sovjetske zveze označil za eno največjih geopolitičnih katastrof 20. stoletja.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je danes javnost nagovoril v luči prihajajočega gospodarskega foruma v Sankt Petersburgu, je poudaril, da na rusko gospodarstvo kljub sankcijam zahoda ne bo padla železna zavesa, saj se Rusija za razliko od Sovjetske zveze ne bo zaprla pred svetom.

Rusija, ena največjih proizvajalk in izvoznic naravnih virov na svetu, se zaradi sankcij srečuje z največjim krčenjem gospodarstva od leta 1991, ko je razpadla Sovjetska zveza. »Ne bomo imeli zaprtega gospodarstva, nismo ga imeli in ne bomo ga imeli,« je Putin odgovoril na vprašanje o morebitnih novih dogovorih s Kitajsko in Indijo. »Imeli smo ga v sovjetskih časih, ko smo se odrezali, ustvarili tako imenovano železno zaveso, ustvarili smo jo z lasnimi rokami. Napake ne bomo ponovili, naše gospodarstvo bo ostalo odprto,« je nadaljeval.

V Kremlju so sicer že večkrat napovedali, da se bodo po odhodu ameriških in evropskih podjetij in investitorjev obrnili proti vzhodu h Kitajski, Indiji in državam Bližnjega vzhoda ter se osredotočili na razvoj domače industrije. »Države, kot je Rusija, ni mogoče ograditi,« je dejal Putin.