nosil bom rdečo zvezdo

Na Kongresnem trgu zapelo več kot 160 nastopajočih

Nejc Simšič
9. 6. 2022, 18.42
Deli članek:

Po prilagojenih izvedbah v preteklih dveh letih zaradi epidemioloških ukrepov je pred dnevi Kongresni trg spet pokal po šivih. V ustaljeni obliki je zasijal koncert Nosil bom rdečo zvezdo s Svetlano Makarovič. Kot so sporočili organizatorji, je minil v najširši zasedbi doslej, na odru se je namreč zvrstilo več kot 160 nastopajočih.

M24
Svetlana Makarovič je tudi povezovala program

V center prestolnice se je vrnila Svetlana Makarovič s svojim koncertnim spektaklom, ki je imel najširšo zasedbo doslej.

Na velikem odru so poleg Makarovičeve nastopili Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, ljubljanski Partizanski pevski zbor, Rudarska godba Hrastnik, skupina Ovce, glasbeniki Jelena Ždrale, Nino DeGleria, Joži Šalej in Blaž Celarec ter solisti Janja Majzelj, Jani Kovačič, Polona Vetrih, Primož Siter, Višnja Fičur, Drago Mislej - Mef, Maida Džinić, Vlado Poredoš, Aphra Tesla, Peter Dirnbek, Lara Jankovič, Ivan Rupnik in Nina Valič. Prireditev je odprl prihod praporščakov Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja.

Marko Vavpotič
Nastopila je tudi priznana igralka Polona Vetrih.

Kako se je vse začelo

Svetlana Makarovič je že pred prvim koncertom pred petimi leti pojasnila, da se ji je ideja za prireditev porodila ob spremljanju dogajanja v slovenskem parlamentu, ko so desno profilirani politiki predlagali, naj se simbol rdeče zvezde prepove, ker da simbolizira totalitarni režim nekdanje Jugoslavije. Ko je predlog v državnem zboru padel, je ukrojila rdečo zvezdo, jo prišila na belo zastavo ter jo izobesila čez balkon stanovanja v Trnovem. Program prireditve vsako leto sestavljajo pesmi o svobodi, uporu in strpnosti, naslov pa je koncert dobil po naslovu pesmi Primoža P. Rama Siterja, po »tihi, osebni izpovedi« o času, ko je rdeča zvezda veljala za simbol napredne misli. Makarovičeva z ekipo pa se že pripravlja na naslednjo sezono, ko bodo koncert odpeljali na turnejo po državi.

Marko Vavpotič
Nastopajočih na Konresnem trgu je bilo letos več kot 160.