77 kvadratnih kilometrov

FOTO: V Baltskem morju odkrili neznano snov

R.T.
9. 6. 2022, 16.05
Posodobljeno: 9. 6. 2022, 21.46
Deli članek:

Švedska obalna straža je na morski gladini med Švedsko in Finsko odkrila zaenkrat še neznano snov, ki se razteza na površini približno 77 kvadratnih kilometrov.

Kustbevakningen
Zapazili so jo v Botnijskem morju.

Kot so danes pojasnili v švedski obalni straži, so snov, za katero že vedo, da ne gre za mineralno olje, včeraj odkrili v Botnijskem morju, torej južnem delu Botnijskega zaliva, ki je sam del Baltskega morja. Zaenkrat ni tveganja, da bi snov, ki se nahaja v morju med finskim pristaniškim mestom Pori in švedskim mestom Söderhamn na drugi strani zaliva, končala na kateri od obal. Razteza se tako na območju švedske kot finske ekonomske cone, pristojni organi pa so že začeli preiskavo, v okviru katere bodo ugotovili, ali je bil storjeno kaznivo dejanje zoper okolje.

Trenutno preverjajo, katere ladje so v zadevnem obdobju plule na območju in kakšen tovor so prevažale, ter hkrati analizirajo vzorce snovi. Po poročanju finske državne radiotelevizije Yle je tanka plast snovi široka približno 10 kilometrov in se razteza približno 200 kilometrov v dolžino. Po navedbah Kalleja Ahole iz finske obalne straže je snov mogoče opaziti tudi na satelitskih posnetkih, starih približno dan in pol. Pojasnil je še, da zaenkrat nimajo niti sumov, za kakšno snov bi lahko šlo, a je tudi sam potrdil, da najverjetneje ne gre za mineralno olje in da ukrepi trenutno še niso potrebni.

Preiskovalci so pozneje pojasnili, da gre verjetno za vrsto biogoriva. "Vse več je novih vrst goriv, na primer biogoriva, ki se v stiku z vodo obnašajo zelo različno, zaradi česar je proces ugotavljanja, za katero snov gre, še bolj zapleten," je po poročanju STA dejal vodja preiskave obalne straže Jonatan Tholin.