Protiutež hitenju

Kaj je namen našega življenja? Morda pa joga ponuja odgovor

Neja Kralj
9. 6. 2022, 15.47
Posodobljeno: 9. 6. 2022, 16.15
Deli članek:

S čim se največ ukvarjajo vaše misli, kaj premlevate? Mislimo namreč ves čas, a morda tega niti ne opazimo. O čem razmišljate?

Dreamstime
To, da zmoremo prejemati, čutiti in dajati ljubezen, je resnično merilo napredka na duhovni poti.

Najverjetneje se vaše misli ukvarjajo s službo, družino, otroki, odnosi, denarjem in zdravjem. Sodobni človek ima zelo zaposlen um, ki se nenehno zaposluje z zunanjimi problemi.
V nenehnem hitenju in gnanju po tistem neulovljivem »več« nam uhaja bistveno vprašanje. Kaj je namen vsega tega delovanja in hitenja? Kaj je resnični namen našega življenja?
Čeprav nam delo, služba in odnosi prinašajo zadovoljstvo, v globini ostaja neka praznina. Kaj manjka? Zakaj se zdi, da kljub vsem naporom ne pridemo do cilja?
Skorajda se zdi, da so ljudje včasih veliko bolje razumeli življenje in njegov smisel, čeprav so živeli v precej težjih časih. Tokrat smo se po starodavne modrosti obrnili na Indijce in preverili, zakaj je njihova joga tako pomembna ter kako vas lahko reši.
Joga je svojo pot začela kot praksa, katere namen je bil, da poveže srce in dušo ter človeku pomaga priti do dokončnega razsvetljenja; prek raznih telesnih položajev (asan), dihalnih tehnik in meditacije naj bi namreč dosegli telesno in duševno uravnoteženost ter posledično razsvetljenje. Nekateri na jogo gledajo kot na prakso asan, drugi kot na meditacijo, spet tretji v njej vidijo način sproščanja …

PREDEN ZAČNETE …
Začetek spiritualnega potovanja prek joge je lahko sila magičen. Začnete se odpirati kot cvet, spoznavate lastno globino. Joga vam pomaga ne le v sebi najti mir in srečo, ki jo tako dolgo iščete zunaj sebe, temveč pomaga tudi telesu in posledično zdravju.
A kaj hitro lahko izgubimo motivacijo, ko se pred nami pojavi fotografija jogista, ki izvaja asane, pri čemer stoji na rokah ali glavi ter telo zvija kot žvečilni gumi. Hitro lahko sami sebe vidimo kot nesposobne, saj smo šele začetniki. Vsekakor je pomembno, da do prakse pristopite odprtih misli in se zavedate, da joga ni namenjena »mučenju«, temveč pomiritvi. Vedno jo izvajate do meje, ki jo vaše telo še lahko prenese.
– Vsi smo enkrat začetniki
Vsi nekje začnemo in pomembno je, da se tega začetka ne sramujemo. Saj veste, praksa je tista, ki prinese napredek. Pomembno je, da ste pri izvajanju joge sproščeni.
– Ne primerjajte se z drugimi
Ni pomembno, kako dobro gre sosedi Maji, saj je morda Maja na tej stopnji že dva meseca, vi pa šele prvi dan. Ne primerjajte se z drugimi, saj je vsako telo drugačno in vsako od »lastnika« zahteva ustrezne premike. Pomembno je, da prisluhnete svojemu.
– Joga je 1 odstotek teorije in 99 odstotkov prakse
Dejstvo je, da joge nikakor ne boste usvojili le prek branja. Navsezadnje se je prvotno predajala prek govora. Treba je razviti podlogo za jogo in izvesti asane. Enako naredite naslednji dan … in še dan pozneje. Vaja dela mojstra.

BHAKTI JOGA
Jogijske poti in pristopi se razlikujejo. Bhakti joga uči, da v globini svojega bistva hrepenimo po ljubezni, in to ne po kakršnikoli, temveč tisti najvišji, ljubezni do boga, našega stvarnika, božanskega očeta, božanske matere (kakorkoli že imenujete najvišjo ljubezen). Po tej ljubezni in po najvišjem hrepeni naša duša. In bog si z vsakim od nas želi ustvariti oseben, ljubeč odnos. Ko začnemo negovati to ljubezen, samo raste in raste. To, da zmoremo prejemati, čutiti in dajati ljubezen, je resnično merilo napredka na duhovni poti. Moč ljubezni je najmočnejše orodje samopreobrazbe.

PRIJAZNO POVABILO
Ljubezen pa lažje negujemo z umirjenim umom. Tehnike joge so uspešno orodje, ki nam je tu lahko v pomoč. Bhakti marga, duhovna pot bhakti joge, ponuja paleto meditativnih tehnik, primernih za sodobnega človeka, ki je v časovni stiski:
– meditacijo z mantro: lahko jo izvajamo sede ali med vsakdanjimi opravili, med kuhanjem, prhanjem ali denimo med vožnjo;
– molitev v gibanju ali babaji surya namaskar, ki zjutraj v kratkem času pripravi telo na nov dan ali ga zvečer pred spanjem umiri;
– jogo atma kriya, ki je najmočnejša oblika joge za današnji čas, saj odpira srce transformacijski moči ljubezni in pomaga vpeljati zavedanje duše v vse, kar počnemo;
– če pa imate raje meditacijo v skupini, je tu OM Chanting – skupinska tehnika čantanja, ki harmonizira udeležence, prostor in okolico v radiju dveh kilometrov. Tako naredite nekaj zase in za okolico!
Vse te tehnike imate priložnost izkusiti brezplačno, ko bomo mednarodni dan joge obeležili s posebnim dogodkom Dan joge in meditacije – Pot od uma do srca. Potekal bo 18. junija v Yoga Yama na Celovški cesti 32 v Ljubljani. Udeležba je brezplačna, več informacij in prijave na: prijave@bhaktimarga.si.