Ujetniki

Proruski separatisti britanska vojaka in Maročana obsodili na smrt

S.R.
9. 6. 2022, 16.39
Posodobljeno: 19. 6. 2022, 11.02
Deli članek:

Oba Britanca sicer trdita, da sta pripadnika ukrajinske vojske in da bi ju zato morali obravnavati kot vojna ujetnika.

Profimedia
Aiden Aslin in Shaun Pinner

Britanca 28-letnega Aidna Aslina in 48-letnega Shauna Pinnerja ter 21-letnega maroškega državljana Saauduna Brahima je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti na smrt obsodilo »vrhovno sodišče v samooklicani Doneški ljudski republiki,« ki pa seveda mednarodno ni priznano. Smrtno kazen naj bi si zaslužili, ker so se v Ukrajini borili kot plačanci

Oba Britanca sicer trdita, da sta služila vojaški rok v ukrajinski vojski in da bi ju zato morali obravnavati kot vojna ujetnika, kar bi pomenilo, da zanju velja imuniteta pred pregonom zaradi sodelovanja v bojih. Tudi člani Aislinove družine so ta teden ponovili, da v nasprotju s »kremeljsko propagando« Aiden ni »prostovoljec, plačanec ali vohun,« temveč je pripadnik ukrajinskih marincev že štiri leta.

Profimedia
Aiden Aslin, Shaun Pinner in Saaudun Brahim

Pri RIA Novosti so sicer včeraj objavili posnetek priznanja krivde vseh treh moških. Med drugim so jih obtožili terorizma, sodelovanja v kriminalni skupini in nasilnega prevzema oblasti. Kot poroča britanski Guardian, želi Rusija s tem Ukrajino najverjetneje prisiliti v zamenjavo ruskih vojakov, ki so jih v Ukrajini obsodili zaradi umorov in drugih vojnih zločinov. V Rusiji sicer obstaja moratorij na smrtno kazen, a to ne velja za ozemlje, ki so ga okupirali na vzhodu Ukrajine.

Na novico so se že odzvali v kabinetu britanskega premierja Borisa Johnsona. Kot je pojasnil njegov tiskovni predstavnik, so nad obsodbo »globoko zaskrbljeni. Nenehno poudarjamo, da se vojnih ujetnikov ne bi smelo izkoriščati za politične namene.« Dodal je še, da so vojni ujetniki v skladu z  Ženevsko konvencijo upravičeni do imunitete, zato jih ne bi smeli preganjati zaradi sodelovanja v sovražnostih. Navedel je še, da si bodo v sodelovanju z ukrajinskimi oblastmi še naprej prizadevali za izpustitev vsakega »britanskega državljana, ki je služil v ukrajinski vojski in ki postal vojni ujetnik.« Odzvala se je tudi britanska zunanja ministrica Liz Truss, ki je na Twitterju zapisala, da je sodba nima nobene legitimnosti in da so obsojeni vojni ujetniki.

Kdo je trojica

Aslin in Pinner sta se aprila predala v Mariupolju, ko je njuni enoti v obkoljeni jeklarni Azovstal zmanjkalo streliva. Separatisti so tudi Brahima zajeli v Mariupolju. Aslin se je v Ukrajino preselil leta 2018 zaradi ljubezni, to pa je bilo že njegovo četrto leto služenja vojaškega roka v ukrajinski vojski. Letos poleti je imel v načrtu poroko, a je načrte preprečila vojna. Z začetkom ruske invazije so ga premestili na bojišče v Donbasu, poročajo britanski mediji. Aslin se je v preteklosti skupaj s kurdskimi silami v Siriji boril proti džihadistični skupini Islamska država.

Pinner je nekdanji britanski vojak, ki se je v Ukrajino preselil pred štirimi leti in se pridružil ukrajinski vojski. Med služenjem je spoznal tudi svojo soprogo, Ukrajinko, ki se ukvarja s humanitarnim delom.

21-letni Brahim je v Ukrajino leta 2019 zaradi študija, a je študij obesil na klin in se leta 2021 pridružil ukrajinski vojski.