suša

Do vode se morajo odpraviti kar na dno izsušenih vodnjakov

A.R.
3. 6. 2022, 13.52
Posodobljeno: 3. 6. 2022, 13.54
Deli članek:

V centralni in nekaterih drugih indijskih regijah se milijoni soočajo s pomanjkanjem vode, poroča Al Jazeera. Država, ki je ena največjih koristnic podtalnic na svetu, se s podobnimi težavami sooča vsako leto, tokrat pa je na njih opozoril video posnetek, ki je že postal viralen.

Profimedia
Takole se morajo hladiti v glavnem indisjem mestu z vedri vode, ki pa je v mnogih predelih države te dni primanjkuje tudi za najnujnejše potrebe.

Svetovna banka sicer opozarja, da se prebivalstvo v kar dveh tretjinah indijskega ozemlja sooča z upadanjem vodnih zalog, zaradi dnevnih potreb prebivalstva pa omejen dostop do vode do leta 2050 grozi v kar 30 indijskih mestih.

Posnetek prikazuje žensko iz vasi Gusija, kako plezapo navpični steni skoraj izsušenega vodnjaka, da bi si nabrala vsaj nekaj te življensko pomembne tekočine. Oblasti so sicer zagotovile napeljavo vodovodnih virov do vsake vasi do leta 2024. Prebivalci vasi, kjer je postal ganljivi posnetek, pa letos grozijo z bojkotom volitev v upanju, da bodo s tem lako vsaj opozorili na nevzdržnost razmer.

»Po vodo moramo plezati v vodnjake. Tu so trije vodnjaki, ki pa so se skoraj popolnoma posušili,« je dejala neka vaščanka. »Vlada in politiki nas pridejo obiskat le pred volitvami. Tokrat pa smo se odločili za bojkot, doker ne dobimo ustreznega dostopa do vode,« je dodala. Mislite, da bo spodnji posnetek laže prepričal?