Minomet

VIDEO: Putinov novinar razkazoval rusko orožje in ga s tem »uničil«

R.T.
25. 5. 2022, 14.02
Posodobljeno: 25. 5. 2022, 14.11
Deli članek:

Ruski novinar Aleksandr Kots je med javljanjem iz Severodonecka na vzhodu Ukrajine razkril lokacijo ruskega samovoznega minometa Tjulpan.

Twitter
V minomet Tjulpan lahko naložijo tudi jedrske projektile.

V svojem javljanju iz bojišča je Kots ponosno pokazal na težki minomet, ki lahko projektile zaluča več kot 10 kilometrov daleč. metrov. Posnetek je bil namenjen domači, ruski publiki pred televizijskimi zasloni, ki bi lahko bila ponosna nad izvrstno opremljenostjo ruske vojske.

Posnetek pa so očitno videli tudi na ukrajinski strani. Seznanili so se z njegovo lokacijo in že naslednji dan so ga vzeli na muho in uničili z natančno daljinskim izstrelkom. Šlo naj bi za prvo rusko izgubo dragocenega minometa 2S4.

Ruska vojska je v zadnjih dneh vse sile usmerila na bojišču v regiji Donbas. "Liman, Popasna, Severodoneck, Slovjansk - okupatorji želijo uničiti vse, kar je tam še ostalo," je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ko je naštel več obleganih mest na vzhodu Ukrajine.

Guverner vzhodne ukrajinske regije Lugansk Sergej Hajdaj je ob tem dejal, da je mesto Severodoneck pod udarom ruskih letal, raket, artilerije in minometov. Rusi po njegovem želijo v tem mestu utrditi nadzor nad regijo in se pomakniti naprej v Ukrajino. "Razmere so zelo težke in žal se samo še slabšajo," je dejal Hajdaj in v videoposnetku na Telegramu opisal "obsežno ofenzivo v vseh smereh".

Ruska ofenziva je osredotočena predvsem na skrajni vzhod Ukrajine, vendar ruske sile nadzorujejo tudi del velike regije Zaporožje, ki med drugim vključuje mesti Melitopolj in Berdjansk, obsežen del obale ob Črnem Morju ter veliko jedrsko elektrarno na južnem bregu reke Dneper. Ukrajinske oblasti po navedbah BBC trdijo, da je Rusija zbrala tri bataljonske taktične skupine v Vasiljevki, približno 50 kilometrov južno od Zaporožja, vendar še ni jasno, ali nameravajo ruske sile začeti ofenzivo na mesto.

Predstavniki ukrajinskih oboroženih sil ob tem opozarjajo, da je ruska ofenziva na vzhodu Ukrajine v najintenzivnejši fazi in bi lahko odločila o usodi tega dela države.