Dogajanja na ukrajinski fronti

Ukrajinska protiofenziva pri Harkovu, Rusi v boj za črnomorsko obalo

A.R./STA
11. 5. 2022, 08.31
Posodobljeno: 11. 5. 2022, 10.40
Deli članek:

Zelenski je v sinočnjem videonagovoru optimistično govoril o umika ruske vojske z območja Harkova, a posvaril pred pretiranim entuzijazmom.

Twitter
Kačji otok se nahaja v bližini ukrajinske in romunske obale ob Črnem morju.

Ukrajinske sile uspešno potiskajo rusko vojsko z območij okoli Harkova na severovzhodu države, so včeraj sporočili iz ukrajinske vojske. Navedbe je v svojem večernem videonagovoru potrdil predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, ki je napovedal možen preobrat v vojni, a tudi posvaril pred pretiranim pričakovanjem.

Ameriški think-tank Inštitut za vojne študije, ki se sklicuje na vire znotraj ruske vojske, trdi, da so bili Rusi potisnjeni skoraj povsem do ukrajinsko-ruske meje. Harkov, ki je pred vojno štel 1,5 milijona prebivalcev, je vse od konca februarja tarča napadov ruskega topništva in letalstva, ukrajinska vojska pa je doslej uspešno odbila vsak poskus zavzetja mesta.

Po ocenah Inštituta za vojne študije bo ukrajinska protiofenziva v nekaj tednih prisilila ruske sile v popoln umik iz okolice Harkova. Istočasno strokovnjaki inštituta opažajo, da ruska vojska postopno napreduje okoli 150 kilometrov jugovzhodno, kjer osvajajo ozemlja regije Donbas, ki še niso pod nadzorom ruskih sil ali sil lokalnih proruskih oblasti. Boji potekajo tudi na Kačjem otoku, ki je za Ruse trenutno strateškega pomena za prodobitev nadzora nad severozahodnim delo Črnega morja.