Evropa v Ukrajini

Charles Michel na obisku v Odesi moral naravnost v zaklonišče

A.R.
9. 5. 2022, 15.42
Posodobljeno: 9. 5. 2022, 15.45
Deli članek:

Charles Michel je danes nenapovedano obiskal ukrajinsko pristaniško mesto Odesa, za dramatičnost obiska pa je poskrbel nenapovedan raketni napad, ki se je na mesto zgrnil ravno v istem času.

twitter
Evropska delegacija na nenapovedanem obisku v Odesi

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ob Dnevu Evrope nenapovedano obiskal Odeso v znak solidarnosti EU z ukrajinskim ljudstvom. Michel je na Twitterju objavil fotografije z obiska, na katerih je skupaj s premierjem Šmihalom. »Prišel sem praznovat Dan Evrope v Odesi, mestu, kjer je Puškin dejal, da lahko čutiš Evropo in kjer danes ukrajinsko ljudstvo ščiti svoje spomenike pred naboji in raketami ter svojo svobodo pred rusko agresijo,« je zapisal v objavi.

A srečanje sta morala prekiniti, saj so mesto ravno v tistem času zasule ruske rakete, zaradi česar so morali udeleženci srečanja poiskati zavetje.

Posvetu je preko video povezave prisostvoval tudi Volodimir Zelenski, govorili pa so o aktualnih možnostih podpore Ukrajini in načrtovanem solidarnostnem skladu za njeno obnovo. Michel je v Odesi obiskal še pristanišče in se seznanil s škodo zaradi ruske blokade Črnega morja. Ob zastali tovorni ladji, polni žitaric, je tako tvitnil: »Ogromno hrane je obtičalo v pristaniščih zaradi ruske blokade črnomorskih pristanišč. To ima lahko dramatične posledice na ranljive države. Potrebujemo globalen odziv«.