Ukrajinci so stroje na daljavo onemogočili

Rusi ukradli za več milijonov evrov kmetijske mehanizacije, odpeljali naj bi jih v Grozni

L.J.
6. 5. 2022, 13.42
Posodobljeno: 30. 1. 2024, 08.45
Deli članek:

Po poročanju ameriškega CNN naj bi ruski vojaki v ukrajinskem Melitopolju ukradli za več milijonov evrov kmetijske mehanizacije.

Agrotek Invest / Facebook
Primer ukradenega stroja, kombajna znamke John Deere

Med ukradenimi stroji naj bi bili traktorji in drugi stroji znamke John Deere.

Ruski vojaki so po poročanju ameriškega CNN v Melitopolju na jugovzhodu Ukrajine ukradli za slabih 5 milijonov evrov kmetijske mehanizacije. Stroje naj bi nato odpeljali v več kot 1100 kilometrov oddaljeno mesto Grozni v Čečeniji.

Že pred novico, da je bilo iz Melitopolja ukradenih za skoraj pet milijonov evrov strojev, so se pojavljala poročila, da je bila v Ukrajini med vojno ukradena kmetijska mehanizacija, pa tudi pridelek, predvsem žito.

V zadnjih dveh mesecih je podjetje Agrotek-Invest, ki trguje s kmetijskimi stroji, na družbenem omrežju Facebook večkrat objavilo podrobnosti kraje opreme, vključno z kombajni znamke John Deere in stroji švedskega podjetja Vaderstad.

Ker so kmetijski stroji, sploh tisti iz višjega cenovnega ranga, pogosto opremljeni z GPS-sledilci, pa tudi s proti-vlomilnimi sistemi, ki omogočajo zaklepanje mehanizacije na daljavo, so Ukrajinci izsledili, kje so stroji pristali, in jih zaklenili za uporabo. Tako naj bi bili dragi stroji popolnoma neuporabni, vsaj dokler se v sisteme ne uspe prebiti kakšnemu spretnemu hekerju.