Provokacije?

Kdo je z minometom streljal na radijska oddajnika v Moldaviji?

G.G./STA
26. 4. 2022, 12.57
Posodobljeno: 26. 4. 2022, 13.04
Deli članek:

Ko je ruski generalmajor Rustam Minekajev minuli petek omenjal Pridnestrje, so na Zahodu zastrigli z ušesi. Danes pa sta v tej separatistični moldavski regiji odjeknili še eksploziji.

Reuters
Uničen radijski oddajnik v bližini mesta Grigoriopol v Moldaviji.
Pridnestrska republika je neodvisnost razglasila leta 1990, čemur je sledila skoraj dve leti trajajoča vojna z moldavskimi silami. V tej vojni so separatisti s pomočjo Rusije zmagali in razglasili samoupravo.

Notranje ministrstvo samooklicane Pridnestrske republike je v sporočilu za javnost navedlo, da sta dve eksploziji ob 6.40 in 7.05 po lokalnem času onemogočili oddajanje dveh "močnih" anten, ki sta oddajali ruski radio. Ministrstvo je objavilo fotografije uničenih anten na tleh in dodalo, da v incidentu niso zabeležili žrtev. Do eksplozij na radijskih oddajnikih je prišlo le dan po napadu na varnostno ministrstvo v Tiraspolu, ki je po vsem sodeč bilo tarča napada z minometom.

Pridnestrje je od začetka vojne v Ukrajini znova v središču pozornosti svetovne javnosti, saj gre za še eno samooklicano republiko na območju nekdanje Sovjetske zveze, ki uživa podporo Rusije.

Rusija ima na območju Pridnestrske republike tudi vojaško bazo, zaradi česar so iz ukrajinskega generalštaba v preteklih tednih že javno ugibali o možnostih, da bodo ruske sile "izvedle provokacije" znotraj te separatistične regije in upravičile posredovanje tudi v tej regiji ter povezali sile, ki delujejo na jugu Ukrajine.

Govorec Kremlja Dmitrij Peskov je izrazil zaskrbljenost glede dogajanja v Pridnestrju, a dodal, da ni načrtov za stik med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in moldavsko predsednico Maio Sandu, ki je v odziv na dogodke sklicala sejo sveta za nacionalno varnost.