Protesti na jugu Švedske

Goreli so avtomobili, ker desničarski skrajnež provocira z zažiganjem korana

G.G.
17. 4. 2022, 10.57
Posodobljeno: 17. 4. 2022, 11.09
Deli članek:

Na jugovzhodu Švedske je minila še ena burna noč. V Landskroni so ponoči goreli avtomobili, gume in zabojniki.

Reuters
V mestu Malmöe so v soboto zvečer zažgali tudi avtobus.

Sprožilec protestov je bila namera skrajno desničarske danske stranke Trdna linija, da na Švedskem zažge Koran. Protesti so potekali že v petek. Največ jih je bilo na jugovzhodu države, nekaj ljudi pa se je zbralo tudi v Stockholmu. V večernih urah so se izrodili v nasilje, zažganih je bilo več policijskih vozil.

Vodja Trdne linije Rasmus Paludan, ki je sovražno nastrojen proti muslimanom in nasprotnik priseljevanja, je v soboto načrtoval shod v Landskroni, zaradi nasprotovanja prebivalstva pa so ga prestavili Malmö, ki ga od Danske loči le most čez ožino Oresund.

V Landskroni je v soboto okoli 100 jeznih mladeničev in mladenk, večinoma po rodu iz muslimanskih držav, postavilo ograde, zažigalo avte, pnevmatike in zabojnike. Kot je v navadi, je nekaj kamnov poletelo proti policistom. V poznih večernih urah so se razmere umirile.

STA
V Örebroju so se protestnik v petek spopadli s policijo. Nesmiseln odziv mladine, ki ga je sprožil in načrtoval Paludan.

Medtem je v Malmöeju Paludan, ki ima tudi švedsko državljanstvo, nastopil pred peščico privržencev in tudi zažgal izvod Korana. Med agitacijo je nekdo iz množice proti njemu zalučal kamen in ga zadel v nogo. Paludan ni bil poškodovan, policija pa je razgnala skupino, ki je izražala nasprotovanje Paludanovim rasističnim pogledom in zahtevala, da prepovedo njegove nastope. V večernih urah so tudi v Malmöeju goreli avtomobili, posredovati pa je morala policija.

STA
V Örebroju so se protestnik v petek spopadli s policijo. Nesmiseln odziv mladine, ki ga je sprožil in načrtoval Paludan.