Azovstal

V Mariupolju stoji še zadnja utrdba, v kateri bo potekala »zadnja bitka«?

S.R.
11. 4. 2022, 21.27
Posodobljeno: 11. 4. 2022, 21.30
Deli članek:

Ukrajinski in ruski pogajalci so se po zadnjih navedbah svetovalca ukrajinskega predsednika Oleksija Arestoviča uspeli dogovoriti, da se približno 150.000 civilistom, ki so že vedno ujeti v Mariupolju, dovoli izhod iz tega obleganega mesta na jugovzhodu Ukrajine.

Reuters
Jeklarna Azovstal, zgrajena pred skoraj stoletjem, se razteza na veliki površini, pod njo pa naj bi bili številni rovi.

Ruska vojska mesto oblega že 42 dni, pri čemer jim ga je že pred časom uspelo povsem obkoliti, odpor ukrajinskih sil pa je po zadnjih podatkih omejen le še na ogromno tovarno jekla Azovstal, a ukrajinske oblasti to zanikajo. Po ocenah lokalnih oblasti je v obleganju umrlo več kot 10.000 prebivalcev mesta, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes govoril celo o številki več deset tisoč. Civilisti so lahko v zadnjem obdobju mesto zapustili le z lastnim prevozom, zdaj pa naj bi ruska stran dovolila, da preostale evakuirajo s pomočjo avtobusov.

Središče bojev za Mariupolj je v zadnjih dneh postalo območje jeklarne in pristanišča. Kot naj bi danes izjavili ukrajinski vojaki, ki ruskim silam v Mariupolju še nudijo odpor, jih je »nasprotnik postopno prisil k umiku, obkolil in nas zdaj poskuša uničiti.« Navedli naj bi še, da bo danes najverjetneje potekala še zadnja bitka, saj jim zmanjkuje streliva. Proruski separatisti so sicer danes naznanili, da so že prevzeli nadzor nad pristaniščem. To bi pomenilo, da so boji osredotočeni le še na jeklarno. Ukrajinski general in prvi mož ukrajinske vojske Valerij Zalužni je to pozneje zanikal. Na Facebooku je pojasnil, da ohranjajo komunikacijo »z enotami, ki junaško branijo mesto,« in da ta ostaja stabilna. Oglasil se je tudi podžupan mesta Serhij Orlov, ki je za BBC dejal, da se »bitka za Mariupol nadaljuje.« Zanikal je tudi navedbe, da tamkajšnje borce čaka »zadnja bitka.« To vest je označil za lažno. »Rusi so začasno okupirali del mesta. Ukrajinski vojaki še naprej branijo središče in južne dele mesta, tudi industrijska območja in tako naprej,« je dejal.

Če bi Mariupol po skoraj sedmih tednih obleganja vendarle padel, bi bilo to prvo večje ukrajinsko mesto, ki ga je od začetka invazije zasedla ruska vojska. Kakšno je dejansko stanje na terenu, zaenkrat ostaja neznanka.