Prihajajoče državnozborske volitve

Kritike na odločitev, da na veleposlaništvu v Moskvi ne bo volišča

A. R. / STA
11. 4. 2022, 19.34
Posodobljeno: 11. 4. 2022, 20.21
Deli članek:

iz Gibanja Svoboda in inštituta 8. marec so izrazili nasprotovanje odločitvi državne volilne komisije, da za v Rusiji živeče slovenske volilke in volilce ne bo omogočena udeležba na prihajajočih državnosborskih volitvah

STA
Državna volilna komisija

Po tem, ko je državna volilna komisija (DVK) odločila, da za bližajoče državnozborske volitve na veleposlaništvu RS v Moskvi ne bo volišča, so se oglasili v Inštitutu 8. marec in Gibanju Svoboda. Menijo namreč, da bodo s tem kršene volilne pravice tam živečih slovenskih državljanov.

DVK je odločitev sprejela uradno zaradi ocene zunanjega Ministrstva za zunanje zadeve o varnostnih razmerah in logističnih pogojih poslovanja v Rusiji, zaradi česar naj volitev na veleposlaništvu v Moskvi ne bi bilo mogoče izpeljati, ravno tako pa naj v Rusiji zaradi ustavljenega poštnega prometa ne bi bilo možno glasovanje po pošti.

V Gibanju Svoboda so to odločitev označili kot »poseg v volilno pravico slovenskih državljanov«. Ker je po njihovem mnenju imelo Ministrstvo za zunanje zadeve dovolj časa, da bi zagotovilo možnost udeležbe na volitvah na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi, so odločitev označili za diskriminatorno. To pa v Gibanju Svoboda podkrepili tudi s primerom nedavnih srbskih in francoskih volitev, ki so bile za volilne upravičence v Rusiji izvedene brez težav.

V Inštitutu 8. marec dodajajo, da je ravno »uresničevanje pravic posameznikov naloga državnih organov, kot je DVK«, še posebno v primeru, ko gre za državljane, ki za rusko vojaško agresijo ne morejo nositi nobene odgovornosti. Iz DVK so sporočili, da bo zaradi odločitve možnost uveljavljanja svoje volilne pravice v Rusiji izgubilo 114 slovenskih državljank in državljanov. Na Inštitutu 8. marec pa diskriminatornost izpostavljajo tudi na primeru vseh, ki bodo na dan volitev v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom, kar bi po podatkih sledilnika Covid-19 za prejšnji teden lahko pomenilo tudi 5000 volilnih upravičenk in upravičencev.