Britanski dvor

Selitev princa, obletnica smrti in občutljivi podatki

N.S.
11. 4. 2022, 20.10
Deli članek:

Britanski kraljevi družini res nikoli ni dolgčas, saj se jim dogaja čisto vsak dan. Minuli vikend so bili v središču pozornosti selitev princa Williama, obletnica smrti princa Filipa in razkritje občutljivih informacij glede kraljičine smrti.

Profimedia
Na dan so prišli zaupni in občutljivi dokumenti o protokolu po njeni smrti, a kraljice to ni preveč razburilo.

Največji šok tedna je doživela prav kraljica Elizabeta II. sama, saj naj bi član valižanske vlade »predstavniku javnosti« po elektronski pošti pomotoma poslal občutljive informacije o postopkih v primeru kraljičine smrti.

Prav zato so v Združenem kraljestvu že sprožili preiskavo, saj sta bili v elektronskem sporočilu razkriti korespondenca in varnostna brošura, ki ima oznako občutljivo. Valižanska vlada sicer pravi, da ob tem ni razkrila nobenih operativnih informacij, a dodaja, da podatki ne bi smeli priti v javnost. Čeprav so vsi mislili, da bo odziv kraljice ob tej novici buren, je monarhinja to dobro prenesla in komentirala, da je še kako živa in da je takšne novice ne vržejo iz tira.

Selitev princa Williama

Kate Middleton in princ William, vojvodinja in vojvoda Cambridgea, s svojimi tremi otroki trenutno živita v Kensingtonski palači v Londonu, vendar to ne bo dolgo njihov dom, saj sta se odločila, da bosta bližje kraljici Elizabeti II., ki je imela zadnje mesece več zdravstvenih težav, med drugim tudi covid-19. Vse to je botrovalo odločitvi, da se preselita bližje kraljici, ki po novem živi v gradu Windsor. Zakonca Cambridge sta obiskala že več posesti, med drugim Frogmore Cottage, znan kot prenovljeni dom princa Harryja in Megan Markle. Možna je tudi selitev v eno od manjših zgradb – Adelaide Cottage, ki se nahaja v središču Windsor Home Parka. Po ogledu šole Lambrook v Ascotu so obiskali še šole v Buckinghamshiru, Windsorju in Surreyju. Odločitev o selitvi bo znana še ta mesec.  

Profimedia
Princ William in Kate, princ George in princesa Charlotte so se že odpravili na ogled novega domovanja, princ Louis pa je bil medtem v varstvu.

Obletnica smrti princa Filipa

Britanska kraljeva družina je minuli vikend obeležila tudi prvo obletnico smrti princa Filipa. Kraljičin mož je umrl pred letom dni, star 99 let. Kot je sporočila kraljeva družina, so obletnico smrti nekdanjega princa zaznamovali v zasebnosti svojega doma, poklonili pa so se mu tudi s posnetkom na družbenih omrežjih, v katerem se vrstijo fotografije iz življenja kraljice in pokojnega moža, in vse skupaj so pospremili z besedilom pesmi pesnika Simona Armitagea. Pesem Patriarhi: Elegija so prvič objavili lani, na dan pogreba princa Filipa; Armitage se je v njej poklonil Filipovi karieri v britanski mornarici.

Profimedia
Kraljica je ob prvi obletnici moževe smrti jokala, poklonili pa so se mu tudi s posebnim videom.