Vojna se bo nekoč končala

Sestavljajo spisek držav, ki bi jamčile nevtralnost Ukrajine

G.G./STA
5. 4. 2022, 11.43
Posodobljeno: 5. 4. 2022, 11.45
Deli članek:

Nadaljujejo se pogajanja med Rusijo in Ukrajino, srečala pa sta se tudi zunanja ministra Ukrajine in Kitajske.

Profimedia
Pogled na mesto Buča, kjer naj bi ruski vojaki zagrozili grozodejstva.

Pogajanja med Kijevom in Moskvo se nadaljujejo kljub domnevnim ruskim pokolom civilistov v okolici Kijeva. Ukrajinske oblasti poročajo o več kot 400 žrtvah, medtem ko ruska stran odgovornost za poboje na območjih, ki so bila pod njihovim nadzorom, zanika.

Kot je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Andrej Rudenko zaenkrat ni načrtovano novo srečanje zunanjih ministrov Rusije in Ukrajine Sergeja Lavrova in Dmitra Kulebe. Ministra sta se sicer srečala 10. marca v Turčiji.

Rudenko je dejal še, da je za zdaj tudi prezgodaj govoriti o tem, katere države bi jamčile za varnost nevtralne Ukrajine. Kot je pojasnil, se spisek držav sestavlja, na njem jih je več, med njimi so nekatere že potrdile, da želijo jamčiti za varnost Ukrajine, več pa jih o ponudbi še razmišlja. Nevtralnost Ukrajine je ena od poglavitnih tem pogajanj med Kijevom in Moskvo. Kijev je izrazil pripravljenost odpovedati se vstopu v zvezo Nato in razglasiti nevtralnost, vendar v tem primeru zahteva mednarodna jamstva za svojo varnost.

Vojna se bo nekoč končala

Ob iskanju rešitev za prekinitev nasilje v Ukrajini lahko pomembno vlogo igra tudi Kitajska. V ponedeljek sta se po več kot mesecu dni po telefonu pogovarjala kitajski zunanji minister Wang Yi in njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba.

Pogovor med Wangom in Kulebo je bil po navedbah Pekinga opravljen na prošnjo Kijeva. Wang je ukrajinskemu kolegu dejal, da je "osnovno stališče Kitajske do ukrajinskega vprašanja spodbujanje mirovnih pogovorov", navaja sporočilo kitajskega zunanjega ministrstva.

"Vojna se bo nekoč končala, ključno pa je, kako se iz te boleče izkušnje nekaj naučiti in ustrezno poskrbeti za trajno varnost v Evropi. Kitajska je pripravljena zavzeti objektivno in pošteno stališče ter še naprej igrati konstruktivno vlogo na svoj način," je dejal Wang in dodal, da Peking verjame v vzpostavitev "uravnoteženega, učinkovitega in trajnostnega evropskega varnostnega mehanizma", ki bo temeljil na "enakopravnem dialogu" in "načelu nedeljivosti varnosti".

Kuleba je v ponedeljek na Twitterju zapisal, da je hvaležen svojemu kitajskemu kolegu za solidarnost s civilnimi žrtvami. "Oba sva prepričana, da je končanje vojne proti Ukrajini v skupnem interesu miru, svetovne prehranske varnosti in mednarodne trgovine," je dodal.

Kitajska je zaradi svojih diplomatskih vezi z Rusijo sprožila strahove, da bi bil Peking pripravljen pomagati Kremlju zaobiti vpliv zahodnih sankcij ali celo dobaviti opremo za pomoč pri vojnih prizadevanjih. Kitajska je sicer še vedno zadržana glede obsojanja svoje dolgoletne zaveznice Rusije in se pridružuje mnenju Moskve, ki opozarja na ameriško vmešavanje v Ukrajino in prizadevanja za širitev vpliva zveze Nato.