Eurobarometer

V Sloveniji zadovoljni z življenjem, skrbi demokracija

A.R.
5. 4. 2022, 12.00
Posodobljeno: 5. 4. 2022, 13.12
Deli članek:

Slovenci smo v povprečju zadovoljni s svojim življenjem, to zadovoljstvo pa je okrnjeno na račun zadovoljstva z demokracijo v državi, stanja v zdravstvu in medijih ter rastoče inflacije.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V raziskavi evropskega javnega mnenja Eurobarometer, ki ga je med 18. januarjem in 14. februarjem letos v 39 državah ali teritorijih - med njimi je 27 članic evropske unije - izvajala agencija Mediana, je bilo v Sloveniji opravljenih 1007 anket. Kot je za STA sporočilo predstavništvo Evropske komisije v Ljubljani, stopnja zadovoljstva svojim življenjem v Sloveniji glede na predhodna merjenja rahlo upada, a je število zadovoljnih Slovencev med vprašanimi z 87 odstotki še vedno višje od evropskega povprečja. S svojim življenjem je tako po raziskavi zadovoljnih 83 odstotkov evropskih prebivalcev, a so med posameznimi državami v stopnji zadovoljstva velike razlike.

Se pa nezadovoljstvo izraža na drugih področjih. Tako sta kar dve tretjini vprašanih nezadovoljni s stopnjo demokracije v državi, kar Slovenijo glede na druge evropske države umešča na spodnji konec lestvice. Ravno tako je zadovoljstvo Slovencev z demokracijo v EU rahlo pod evropskim povprečjem, vendar tu med različnimi evropskimi državami ni velikih razlik. Vseeno pa unija med Slovenci ohranja relativno visok ugled, še posebej so naklonjeni možnosti prostega pretoka državljanov v EU in monetarni uniji s skupno valuto.

Slabši rezultat je anketa pokazala pri zaupanju v različne vire informacij, kjer se Slovenija umešča na sam rep evropskih držav, raziskava pa je pri tem še posebej izpostavila nezaupanje v nacionalne medije, ki je med Slovenci ravno tako slabo. V raziskavi je bila izpostavljena tudi zaskrbljenost glede stanja v zdravstvu, kar dobri dve tretjini Slovencev pa gospodarskega okrevanja na domačih tleh ne pričakuje pred letom 2023. Skrb glede rastoče inflacije je sicer visoka pri prebivalci vseh evropskih držav.