Huligani po koroni

VIDEO: Na nogometno igrišče metali granate

R.T.
21. 3. 2022, 11.15
Posodobljeno: 21. 3. 2022, 11.28
Deli članek:

Navijači na nogometnih tekmah v Latinski Ameriki so vročekrvni, na derbijih si pogosto skočijo v lase, v zadnjih tednih pa se je nasilje stopnjevalo.

Twitter
Na igrišče so metali eksplozivna sredstva.

Na nedeljskem derbiju argentinske prve lige med ekipama Rosario Central in Newell's Old Boys so na igrišče priletele granate. Eksplozija je bila tako močna, da so v zelenici nastale večje luknje. Sodnik je za nekaj časa prestavil pričetek tekme, oskrbniki so zakrpali zelenico in tekma se je lahko začela. Z 1:0 je zmagal Newell's, ki je po sedmih krogih na petem mestu prvoligaške lestvice.

V začetku marca je »nadpovprečno« nasilje za nogometne stadione izbruhnilo na tekmi mehiške lige med Queretarom in Atlasom. V drugem polčasu so na tribunah zapele pesti, tolki so se s palicami, vihteli so nože. Sodnik je prekinil tekmo. Varnostniki so ogrožene »normalne« navijače spustili na igrišče, nogometaši so pobegnili v garderobe, huligani pa so svoj spopad nadaljevali na zelenici. Poškodovanih je bilo 22 ljudi, najmanj dva kar precej resno.

Brutalno je bilo tudi v brazilskem prvenstvu na tekmi med Atleticom Mineirom in Cruizerom. V ravsu navijačem obeh moštev so enega ustrelili.

Za porast nasilje je priročna razlaga o vplivu omejitev v času epidemije koronavirusa. Ker nekaj časa ni bilo tekem in druženja, vsakdanje težave pa niso izginile ali so se povečale, je bil ponoven stik med rivalskimi huligani še bolj napet, sprožile so se nakopičene strasti in odnesle »pokrov«, kot pritisk v slabo delujočem ekonom loncu. Tehtnejša analiza bo verjetno pokazala na širšo družbeno sliko, v kateri je nasilje na stadionih del težav v državah Južne in Srednje Amerike.