Nastal ogromen krater

FOTO: Nora teorija! Vojaški dron namesto ukrajinskega zadel zagrebški Jarun?

J.P., S.R.
11. 3. 2022, 06.33
Posodobljeno: 11. 3. 2022, 21.21
Deli članek:

Že tako nenavaden dogodek je po prvih ugotovitvah postal še bolj nenavaden.

Igor Kralj/PIXSELL/BOBO
Posledice nočne nesreče v Zagrebu.

Nekaj pred polnočjo je Zagrebčane presenetil nenadni hrup. Vse kaže, da je na hrvaško prestolnico nekaj padlo z neba. Predmet je na tla padel na območju soseske Jarun in tamkajšnjega študentskega doma na zahodnem delu mesta. Nastal je krater, ki je širok tri in globok en meter. Kot je za HRT opisal ena od tamkajšnjih študentk, je eksplodiralo vsega dva metra od nje. "Ne vem, kaj je bilo, ampak je eksplodiralo dva metra od mene. Hvala bogu, da sem živa," je dejala. 

Očitno je šlo za nekakšen zrakoplov, so sprva ugotavljali hrvaški mediji. Ti poročajo, da so policisti poleg razbitin našli še dve padali; tisti, ki pa so bili na kraju prvi, pa poročajo, da so na razbitinah videli rdečo peterokrako zvezdo in napis v cirilici.

Igor Kralj/PIXSELL/BOBO
Posledice nočne nesreče v Zagrebu.

Zaenkrat se najbolj verjetno zdi, da je strmoglavil izvidniški dron Tu-141 iz sovjetske ere. A še bolj bizarno je, da je najverjetneje prispel iz Ukrajine, saj je to edina država, ki jih uporablja. Neodgovorjeno ostaja vprašanje, kako je lahko tako zelo zašel. Kaj pa padala? Dron je opremljen z njim zato, da ga je mogoče večkrat uporabiti. Zaenkrat ni poročil o morebitnih poškodovanih osebah, po prvih informacijah pa naj bi bilo poškodovanih nekaj parkiranih vozil.

Profimedia
Muzejski primerek sovjetskega drona Tu-141.

"Alarmantno"

Hrvaška vlada je v sporočilu za javnost zapisala, da je letalnik v hrvaški zračni prostor iz madžarskega v četrtek zvečer priletel s hitrostjo 700 kilometrov na uro in na višini 1300 metrov.

Da gre najverjetneje za dron Tupolev Tu-141, je na podlagi posnetkov s kraja strmoglavljenja ocenil tudi strokovnjak za vojaško letalstvo in urednik rubrike The War Zone na portalu The Drive Tyler Rogoway. Sam meni, da se je dron najverjetneje pokvaril in prek Madžarske prispel na Hrvaško. Po njegovih navedbah je eden teh dronov pred dnevi strmoglavil že v Ukrajini. Da je ta dron skrenil tako daleč s poti, je po njegovih besedah "zaskrbljujoče in alarmantno." Pojasnil je še, da gre za "fascinantno tehnologijo iz obdobja Sovjetske zveze, ki jo je Ukrajina nadgradila in uporabljala po okupaciji Krima leta 2014."Tu-141 po njegovih navedbah deluje bolj kot manevrirni izstrelek kot tradicionalen dron. Oborožen je namreč z raketo in leti proti vnaprej določenemu cilju.

Župan Zagreba Tomislav Tomašević je pozneje pojasnil, da so deli strmoglavljenega plovila na več lokacijah po mestu. Po njegovih informacijah gre za veliko plovilo, v nesreči pa na srečo ni bilo poškodovanih. Zadevo preiskujejo pristojne službe.

Igor Kralj/PIXSELL/BOBO
Posledice nočne nesreče v Zagrebu.

Zadel napačni Jarun?

Na hrvaškem portalu 24sata so medtem postregli z bizarno teorijo, kako bi se ukrajinski dron lahko znašel v hrvaški prestolnici. Kot je pojasnil že Rogoway, ne gre za sodobni dron v pravem pomenu besede, saj se mu cilj določi vnaprej. Na portalu poročajo, da je bil morda namenjen v ukrajinski Yarun v regiji Žitomir, a zaradi napake zgrešil pravi cilj in poletel proti Jarunu v Zagrebu. Prav tako se porajajo vprašanja, kako se je dronu, ki s hitrostjo do 900 kilometrov na uro leti na višini šestih kilometrov, uspelo izogniti vsem radarjem in Natovi protizračni obrambi.

Težek šest ton

Na Hrvaškem je danes slišati hude kritike oblasti, da so prva pojasnila od nesreči javnosti predstavili šele 12 ur po dogodku.

Svetovalec ukrajinskega ministra za obrambo Markijan Lubkivski je za portal Jutarnji list odločno zavrnil navedbe, da bi bilo plovilo, ki je strmoglavilo v Zagrebu, ukrajinsko.  Napovedal je še, da bosta to kmalu uradno potrdila tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo in generalštab ukrajinske vojske. Na ruskem veleposlaništvu v Zagrebu so na drugi strani zatrdili, da gre za plovilo, izdelano v Ukrajini.

Hrvaške oblasti so medtem potrdile, da je dron na Hrvaško priletel iz Madžarske. V madžarskem zračnem prostoru naj bi se nahajal 40 minut, nato vstopil v hrvaški zračni prostor in po osmih minutah strmoglavil v Zagrebu. Oglasil se je tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki je državljane pozval, naj ostanejo mirni, a je hkrati poudaril, da gre za resen incident. Dejal je, da je incident povezan z ukrajinsko-ruskim konfliktom, tarča drona pa da ni bila Hrvaška. Po njegovih besedah sicer v oči bije predvsem to, da gre za brezpilotni letalnik velikosti letala, težak približno šest ton, ki pa je očitno kljub svoji velikosti uspel neopažen preleteti kakih tisoč kilometrov vse od Ukrajine do Zagreba.

Plenković je iz francoske prestolnice, kjer se udeležuje neformalnega vrha EU, sporočil, da gre po dosedanjih informacijah za letalnik ruske izdelave, ni pa še jasno, ali je bil v lasti ruske ali ukrajinske vojske. Ve se, da je prišel iz smeri Madžarske, na Madžarsko pa iz smeri Romunije, je še pojasnil in dodal, da so za informacije, kako je letalnik lahko prišel kar do Zagreba, že zaprosili ukrajinsko stran, poroča STA. Hrvaški minister za obrambo Mario Banožić je sicer danes dejal, da so radarji plovilo zaznali takoj ko je vstopilo v hrvaški zračni prostor.

Madžarsko obrambno ministrstvo je pozneje sporočilo, da je njihova protizračna obramba v četrtek zvečer odkrila in sledila dronu, ki je prečkal njihov zračni prostor, preden je strmoglavil v Zagrebu, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Predmet so kasneje identificirali kot brezpilotni letalnik Tu-141, ki je bil pred kratkim uporabljen kot tarča za usposabljanje, so še navedli in dodali, da sta take letalnike uporabljali tako ukrajinska kot ruska vojska.

Dron so odkrili že v ukrajinskem zračnem prostoru, je še pojasnilo ministrstvo. Potem ko je vstopil v madžarski zračni prostor, mu je do ponovnega izstopa iz njega sledila madžarska protizračna obramba.

Podoben incident se je ponovil danes opoldne na severovzhodu Madžarske, so še navedli. Madžarski lovci so bili napoteni, da preverijo zračni prostor, v katerem so odkrili leteči predmet, vendar letalnika niso našli, še poroča MTI.

Letel čez Slovenijo?

Pojavile so se že tudi nepreverjene informacije, da naj bi izvidniški dron pred strmoglavljenjem v Zagrebu preletel tudi Slovenijo, natančneje Savinjsko dolino. A tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje Milena Trbulin je danes za STA povedala, da nimajo nobenih informacij glede tega. Dejala je, da policija niti nima pristojnosti glede tovrstnih zadev.

Na Morsu pa so za STA potrdili, da sta o dogodku danes že govorila hrvaški in slovenski obrambni minister. Kot so dejali, je Banožić Mateja Tonina seznanil z incidentom, medtem ko v času njunega pogovora še ni bilo na voljo vseh informacij, ki so bile objavljene kasneje. Nepreverjenih informacij, da naj bi izvidniški dron pred strmoglavljenjem v Zagrebu preletel tudi Slovenijo, na Morsu niso komentirali.

Rdeča zvezda

Oglasili pa so se tudi iz Kijeva. Svetovalec na ukrajinskem obrambnem ministrstvu Markijan Lubkivskij je za Jutarnji.hr zatrdil, da letalnik ni ukrajinski. "Ta brezpilotni letalnik ni imel ukrajinskih oznak, temveč rdeče zvezde. To ni ukrajinski dron," je dejal bivši ukrajinski veleposlanik na Hrvaškem med letoma 2006 in 2009.

"Obrnili smo se na naše hrvaške partnerje z zahtevo, da hitro in učinkovito raziščejo ta incident, da bi razumeli, za kakšen dron gre, kdo ga je izdelal in zakaj se je pojavil v Zagrebu," je še dejal Lubkivskij po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina.