Četrti dan vojne v Ukrajini

Ukrajina in Rusija pripravljeni na pogovore. Putin dvignil stopnjo pripravljenosti enot z jedrskim orožjem

G.G./STA
27. 2. 2022, 07.40
Posodobljeno: 27. 2. 2022, 21.32
Deli članek:

V nedeljo zjutraj so Rusi vstopili v Harkov, nekaj po 13. uro pa je bilo to drugo največje mesto v Ukrajini spet v rokah domačinov. Ruski predsednik Vladimir Putin je vojski odredil, da zviša stopnjo pripravljenosti jedrskega orožja. Po intervenciji beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka so se Rusi in Ukrajinci dogovorili za srečanje na meji med Ukrajino in Belorusijo.

Reuters
Konvoj ruskih separatistov v bližini Luganska.
Po podatkih ukrajinskih oblasti je bilo doslej ubitih več kot 200 civilistov. Rusija prvič od začetka vojne priznala žrtve na svoji strani.

Iz Harkova so ponoči poročali o obstreljevanju. Ruska raketa je zadela devetnadstropno stavbo, pri čemer je umrla najmanj ena oseba, več je bilo ranjenih. Vodja regionalne uprave v Harkovu Oleg Sinegubov je po poročanju BBC povedal, da so v severni del mesta vstopila ruska lahka vojaška vozila. Ljudi je pozval, naj ne hodijo na ulice. Tudi posnetki kažejo ruska vozila na ulicah mesta na severovzhodu Ukrajine. Iz posnetkov je tudi razbrati, da je ukrajinski vojski uspelo uničiti nekaj vozil.

Opoldne pa preobrat. Sinegubov je sporočil: "Spet nadziramo Harkov!" Na ulicah naj bi bilo še nekaj ruskih sil, večino pa naj bi ukrajinska vojska pregnala iz mesta. 

In kako je v Kijevu? Župam Kijeva Vitalij Kličko navaja, da v mestu trenutno ni ruskih enot.

V popoldanskih urah je sledila alarmantna novica. Ruski predsednik Vladimir Putin je dvignil stopnjo pripravljenosti jedrskega orožja zaradi, kot je dejal, agresivnih izjav držav zveze Nata. "Ukazujem ministru za obrambo in poveljniku generalštaba, da silam ruske vojske za odvračanje odredita stanje bojne pripravljenosti," je Putin dejal v pogovoru s predstavniki vojske, ki ga je prenašala ruska televizija. Obrambni minister Sergej Šojgu je na predsednikov ukaz odgovoril: "Razumem." Sile za odvračanje so enote, katerih namen je odvrniti napad na Rusijo, vključno pa tudi enote z jedrskim orožjem.

Putin ustvarja grožnje

Profimedia
Uničen ruski tank na ulicah Harkova.

"To je vzorec, ki smo ga videli pri predsedniku Putinu v tem konfliktu, in sicer da ustvarja grožnje, ki ne obstajajo, da bi upravičil nadaljnjo agresijo," je na vprašanje o sporočilu iz Moskve za televizijo ABC odgovorila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki. Zaradi Putinove odločitve pa je zaskrbljenost izrazil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je v intervjuju za BBC dejal, da je ta napoved pokazala, kako resen je položaj zaradi ruskega vdora v Ukrajino.

Srečanje ruske in ukrajinske delegacije na ukrajinsko-beloruski meji

Ruska delegacija je dopoldan prispela v Belorusijo in je pripravljena na mirovna pogajanja z ukrajinski predstavniki, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je odvrnil, da se Ukrajina ne more pogovarjati v Belorusiji, saj iz te države ruski vojaki napadajo Ukrajino, pripravljen pa je na pogovore v državah, ki niso sovražne do Ukrajine. Zelenski je izrazil zadovoljstvo, da njegova država prejema pomoč od mednarodnih zaveznikov. "Prejemamo orožje, zdravila, hrano, dizelsko gorivo in denar," je Zelenski dejal v video nagovoru in dodal, da je že nastala močna protivojna koalicija v podporo Ukrajini. Putin je nato sporočil, da Ukrajina ni sprejela priložnosti za pogajanja v Belorusiji, kjer čaka ruska delegacija.

Čez nekaj ur pa spet sprememba. Zelenski je v telefonskem pogovoru z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom dosegel, da so Rusi umaknili določene zahteve, zato je srečanje nekje na meji med Ukrajino in Belorusijo spet na dnevnem redu. Kasneje je Zelenski sporočil, da je glede pogajanj sicer skeptičen in ne verjame v uspeh srečanja, vendar želi poskusiti ustaviti vojno, dokler za to obstajajo minimalne možnosti.

Ukrajina je Meddržavnem sodišču v Haagu vložila pritožbo zoper Rusijo, je povedal Zelenski. "Rusija mora odgovarjati za manipuliranje s pojmom genocid pri upravičevanju agresije."

Svoj zračni prostor za ruska letala zaradi ruske invazije na Ukrajino zapira vse več evropskih držav, Slovenija je to storila že v soboto.

Reuters
Nedeljsko jutro v Kijevu. V ozadju dim, ki opozarja na bojev na obrobju ukrajinske prestolnice.

V Kijevu, kjer do ponedeljka zjutraj velja policijska ura, je noč minila dokaj mirno, čeprav so se sredi noči oglasile sirene.

Ruske sile so obstreljevale rafinerijo v Vasilkovu, v bližini katerega je ukrajinska letalska baza. Izstrelki si zadeli rafineriji in izbruhnil je velik požar, zaradi česar se v zrak dviga gost črn dim. Po poročanju nemške tiskovne agencije naj bi boji potekali tudi v bližini odlagališča radioaktivnih odpadkov, ki naj bi ga zadelo več ruskih granat. Po prvih meritvah sicer stopnja radioaktivnega sevanja ni povišana.

Reuters
Ukrajinski vojak v Vasilkivu, kjer so ruski izstrelki zadeli naftno rafinerijo.

Rusko obrambno ministrstvo je davi sporočilo, da imajo pod nadzorom mesti Herson in Berdjansk na jugovzhodu Ukrajine.