Študija

Najpogostejše zdravilo je nevarno za srčne bolezni in možgansko kap

P.T.
16. 2. 2022, 18.13
Posodobljeno: 16. 2. 2022, 18.13
Deli članek:

Ljudje, ki imajo visok krvni tlak in dolgo uporabljajo to zdravilo, povečajo tveganje za kardiovaskularne bolezni.

Profimedia
Obstaja razlog, zakaj je paracetamol tako priljubljen. Generična različica tega zdravila je precej poceni in tudi nima toliko neželenih stranskih učinkov.

Paracetamol je eno najbolj priljubljenih protibolečinskih zdravil na svetu, vendar nekateri njegovi stranski učinki morda niso dobro poznani, so s primerom dokazali znanstveniki z univerze v Edinburghu. 

Negativni učinki

Te informacije izhajajo iz prvega večjega kliničnega preskušanja, da bi ugotovili, kakšne negativne učinke lahko ima dolgotrajna uporaba paracetamola. Ljudje, ki trpijo za kroničnimi bolečinami, dobijo dolgotrajne recepte za zdravila proti bolečinam. To zdravilo je pravzaprav najbolj uporabljeno zdravilo na svetu in bolniki morda trpijo manj za posledicami poškodbe, ki so jo utrpeli dolgo nazaj, kot zaradi zdravila.

Zdaj znanstveniki pravijo, da bi se morali ljudje, v najkrajšem možnem času odločiti za nižji odmerek paracetamola. Običajno velja za varnejšo alternativo nesteroidnim protivnetnim zdravilom, za katere je znano, da zvišujejo krvni tlak in tveganje za srčne bolezni. 

En gram

V tej novi študiji so 110 udeležencem z visokim krvnim tlakom predpisali en gram paracetamola ali placeba štirikrat na dan. Ta odmerek zdravila proti bolečinam je v skladu s tistim, ki se rutinsko predpisuje bolnikom s kronično bolečino.

Raziskovalci so opazili, da so imeli ljudje v skupini s paracetamolom znatno zvišanje krvnega tlaka in ta učinek je bil podoben tistemu, ki so ga opazili v kliničnih preskušanjih z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili. Izračuni so pokazali, da lahko paracetamol poveča tveganje za srčne bolezni ali možgansko kap za približno 20 odstotkov.