Kardiovaskularne bolezni

Tudi po blagi obliki covida je možnost za težave s srcem velika

M.M.
10. 2. 2022, 13.18
Posodobljeno: 10. 2. 2022, 13.59
Deli članek:

Dolgo po okrevanju se ljudje okuženi s koronavirusom soočajo z bistveno večjim tveganjem za nove težave s srcem, je pokazala ameriška študija.

Profimedia
Ozdravljeni so imeli večje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap, nepravilen srčni utrip, srčno popuščanje in krvni strdek v pljučih, pravijo raziskovalci.

Raziskovalci ameriškega ministrstva za vojne veterane so primerjali stopnje novih srčno-žilnih težav pri 153.760 ljudeh okuženih s koronavirusom. Primerjavo so izvedli, preden je bilo cepivo na voljo, s stopnjami pri 5,6 milijona ljudeh, ki niso bili okuženi z virusom, in še pri 5,9 milijona ljudeh, katerih podatki so bili zbrani pred pandemijo.

Preživeli s covidom so imeli v povprečju eno leto po okrevanju po akutni fazi okužbe za 63 odstotkov večje tveganje za srčni infarkt, za 69 odstotkov večje tveganje za problematičen nepravilen srčni utrip, za 52 odstotkov večje tveganje za možgansko kap, za 72 odstotkov večje tveganje za odpoved srca in skoraj trikrat večje tveganje za potencialno smrtonosni krvni strdek v pljučih v primerjavi z drugimi dvema skupinama. Poročilo je bilo objavljeno v reviji Nature Medicine.