Ogorčeni sokrajani

VIDEO: Srbski policisti rajali in pozivali k "ponovitvi Srebrenice"

L.J.
3. 1. 2022, 13.35
Posodobljeno: 3. 1. 2022, 13.52
Deli članek:

Srbski policist iz Priboja je na svojem Facebooku objavil posnetek rajanja, v katerem več policistov prepeva nacionalistične pesmi.

Posnetek zaslona/Youtube
Srbski policisti so si na zabavi privoščili preveč

Srbski policisti iz kraja Priboj, ki se nahaja v regiji Sandžak, so se na novoletni zabavi, ki jo je organiziral policist ob rojstvu sina, preveč sprostili. Eden od policistov je posnetek zabave objavil na svojem Facebooku, kaj kmalu pa je v javnosti sledil srdit odziv. 

Na posnetku policisti veseljačijo in pojejo srbske nacionalistične pesmi, med drugim pesem, ki vsebuje verze o Srebrenici. V pesmi se pojavijo verzi "Srebrenica, tako si mila, naj bog da, da bi se trikrat ponovila." 

V etnično mešani regiji Sandžak okoli 50 odstotkov prebivalstva tvorijo Bošnjaki. Zato še toliko bolj bode v oči, da so si policisti privoščili zabavo na račun širjenja sovraštva proti bošnjaškim sokrajanom. Med policisti, ki na zabavi s pesmijo pozivajo k "novi Srebrenici," so namestnik načelnika regionalnega centra policije na meji s Črno goro ter nekdanji pomočnik komandirja, zdaj pa vodja izmene v tem centru, oficir v PU Priboj in več tamkajšnjih policistov, navaja portal N1.

Kako je v Srbiji kaznovano zanikanje genocida in vojnih zločinov?

V Srbiji je za zanikanje, minimaliziranje in upravičevanje vojnih zločinov s Kazenskim zakonikom iz leta 2016 predvidena zaporna kazen v višini med 5 in 6 mesecev. Toda zakon za vojne zločine priznava le tista dejanja, ki so bila kot kazniva prepoznana na sodiščih v Srbiji ali na Mednarodnem kazenskem sodišču v Hagu, ne pa tudi na Meddržavnem sodišču in na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Zanikanje genocida v Srebrenici, ki ga je pripoznalo zadnje, ne pa tudi srbsko sodišče, tako ni kaznivo dejanje. 

Javno opravičilo

Srbski policist, ki je na Facebooku objavil sporni posnetek, ga je s svojega zidu že umaknil, a je dostopen na drugih straneh. Policist, ki je organiziral zabavo ob rojstvu sina, se je za svoja dejanja in dejanja svojih kolegov javno opravičil. Med drugim je zapisal: "Spoštovani sokrajani, kot nekdo, ki je odrasel in živi v multietničnem središču ter ima veliko prijateljev Bošnjakov, se želim opravičiti vsem, ki jih je prizadela pesem, ki se je slišala ta večer in ki pošilja zelo slabo sporočilo."