"mega val"

Francija zaostruje ukrepe: kot film brez konca

J.P.
28. 12. 2021, 06.27
Posodobljeno: 28. 12. 2021, 15.01
Deli članek:

Omikron že kaže zobe: v soboto so potrdili največ novih okužb od začetka pandemije.

Profimedia
V Franciji so v soboto potrdili več kot 100.000 novih okužb, kar je največ od začetka pandemij (fotografija je arhivska).

Francija zaradi omikrona zaostruje ukrepe. Od 3. januarja dalja bo obvezno delo od doma, kjer je to pač izvedljivo, javna zbiranja v zaprtih prostorih pa bodo omenjena na 2000 oseb. Vseeno pa policijske ure na silvestrovo ne bo, tudi šole bodo 3. januarja spet odprle svoja vrata.

Načrtovana cepilna prepustnica, za katero bo potrebno potrdilo o cepljenju in ne le negativni test, bo začela veljati 15. januarja, če bo parlament potrdil predlog zakona.

V Franciji so v soboto potrdili več kot 100.000 novih okužb, kar je največ od začetka pandemije.

Francoski premier Jean Castex je pandemijo označil za »film brez konca«, zdravstveni minister Olivier Veran pa je posvaril pred »mega valom« novih primerov, saj se število okužb vsaka dva dneva podvoji.

Med novimi ukrepi sta tudi omejitev zbiranja na prostem na 5000 oseb ter prepoved uživanja hrane in pijače na daljših potovanjih. Nočni klubi do nadaljnjega ostajajo zaprti, v kavarnah in barih pa bodo streli le goste, sedeče za mizami.

Zaposleni, ki dela ne bodo opravljali na delovnem mestu, bodo morali od doma delati vsaj tri dni na teden; v središčih mest bo obvezno nošenje zaščitnih mask. Francoska vlada je prav tako skrajšala časovno vrzel za poživitveni odmerek cepiva, in sicer s štirih na tri mesece.