Prvi na Zahodu

Nizozemska tik pred delnim zaprtjem

J.P.
12. 11. 2021, 13.44
Posodobljeno: 12. 11. 2021, 20.39
Deli članek:

Kljub visoki precepljenosti število okužb narašča.

Profimedia
Mark Rutte

Nizozemski predsednik vlade Mark Rutte je tik pred tem, da to zimo kot prvi razglasi prvo delno zaprtje države v Zahodni Evropi.

Kot drugod na stari celini tudi na Nizozemskem naraščajo okužbe in s tem hospitalizacije. Nizozemci si tako lahko od sobote zvečer dalje obetajo tri tedne delnega zaprtja države. To obsega sledeče ukrepe: zapiranje prodajaln, kavarn, restavracij in hotelov ob 19. uri; profesionalni športni dogodki se bodo odvijali za zaprtimi vrati.

Pristojni se o omejitvah v kinematografih in gledališčih še odločajo, na mizi pa je tudi še predlog, da bi covidna potrdila izdali le cepljenim in prebolevnikom.

Na Nizozemskem so včeraj potrdili rekordnih 16.364 novih primerov okužbe s covidom-19, kar je za tretjino več kot pred tednom dni. Se pa lahko pohvalijo z relativno visoko precepljenostjo – dva odmerka je prejelo 82,4-odstotka državljanov, starejših od 12 let, ali 73 odstotkov vseh prebivalcev.

Po poročanju tujih medijev gre pričakovati, da bosta nizozemski premier in minister za zdravje ukrepe potrdila do danes zvečer.