Vojaška operacija

Američani svarijo pred rusko invazijo na Ukrajino

J.P.
12. 11. 2021, 11.49
Posodobljeno: 12. 11. 2021, 12.46
Deli članek:

Kopičenje vojaških sil na meji in drugi javno dostopni dokazi.

Profimedia
Rusi pravijo, da lahko vojsko v svoji državi dajo, kamor želijo (fotografija je arhivska).

Združene države Amerike so Evropsko unijo opozorile, da Moskva morda načrtuje invazijo na Ukrajino. Ameriška tiskovna agencija Bloomberg poroča, da je Washington mnenja, da Rusija pripravlja vojaško operacijo.

Viri, ki jih navaja, so anonimni. Ameriške skrbi naj bi bile osnovane na »javno dostopnem dokaznem gradivu« in drugih informacijah, ki do evropskih vlad še niso našle poti.

Washington se ruske agresije boji v času, ko so odnosi med Rusiji in Natom, ki mu načelujejo Združene države Amerike, še posebej slabi.

Po objavi novice se je že odzval ruski odposlanec pri Združenih narodih Dmitrij Poljanski. »Invazije nikoli nismo načrtovali in je tudi ne bomo, razen če nas izzove Ukrajina ali kdo drug in gre za obrambo naše nacionalne suverenosti,« je dejal Poljanski in dodal, da ima Rusija pravico svojo vojsko znotraj svojih meja dati kamor hoče.

V poročilu je mogoče prebrati tudi, da Rusija ob meji z Ukrajino kopiči vojsko, kar Washington navdaja s skrbjo. Kot je dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken, ne vedo, kakšne namene ima Moskva, a dobro vedo, kako se igra.

Dmitrij Peskov, predstavnik za stike z javnostmi Kremlja je v začetku meseca vse novice o kopičenju ruskih vojaških sil odpravil kot poceni senzacionalizem. »Rusija nikoli ni nikomur grozila, niti nikomur ne grozi. Še več: za nikogar ne predstavlja nevarnosti,« je poudaril.