Zavrnjena kampanja

Angleška liga zavrnila idejo o zbiranju denarja za brezdomce

M.M.
10. 11. 2021, 15.26
Posodobljeno: 10. 11. 2021, 15.33
Deli članek:

Angleška nogometna liga je zavrnila zahtevo humanitarnega društva Shelter, ki skrbi za brezdomce, da igrajo klubi v gostujočih dresih in da s prodajo domačih dresov pomagajo brezdomcem.

Profimedia
Zastavica z logom angleške nogometne lige.

Društvo Shelter je objavilo, da začenja kampanjo #NoHomeKit, da bi spodbudilo klube in navijače, da se odrečejo domačim dresom v podporo brezdomcem. Zato so se pridružili klubom, ki naj bi letos tekmo gostili drugi dan božiča, in jih prosili, naj z dražbo nerabljenih podpisanih domačih dresov pomagajo zbrati sredstva za brezdomce.

»Verjamemo, da dom pomeni vse. Ta božič želimo izkoristiti pozitivno moč nogometa za ozaveščanje o brezdomstvu in o tem, kaj lahko storimo za boj proti njemu. Vsi, ki sodelujejo v kampanji #NoHomeKit, lahko naredijo nekaj posebnega, da združijo celotno nogometno skupnost v boju za dom,« je dejal Osama Bhutta, direktor kampanje pri društvu.

Premier League: Ne moremo podpreti vsega

Iz Premier lige so sporočili, da vsako leto prejemajo prošnje številnih humanitarnih združenj in da vsakega ne morejo podpreti. »Prva liga vsako leto prejme veliko število prošenj različnih humanitarnih združenj, a vseh ne moremo podpreti. Klubi pa lahko vsak po lastni presoji podpirajo humanitarne namene in mi jih pri tem podpiramo, dokler so v skladu s pravili Premier lige,« je napovedal tiskovni predstavnik lige.

Nekdanji angleški reprezentant Gary Neville je kritiziral odločitev Premier lige, da zavrne zbiranje denarja za brezdomce, in pozval klube, naj "močno pritiskajo" na ligo, da spremeni svojo odločitev.

Zavrnitev humanitarne prošnje je prišla po tem, ko je angleški predstavnik Marcus Rashford prejel Red Reda britanskega imperija, ki ga kraljevo sodišče podeljuje za humanitarno delo. Igralec Manchester Uniteda si je takšno priznanje zaslužil za boj proti revščini otrok.