Instagram in blog bosta zacvetela

7 vrst fotografij, ki jih vaši sledilci obožujejo

Oglasno sporočilo
10. 11. 2021, 15.15
Posodobljeno: 11. 11. 2021, 11.19
Deli članek:

Toliko je možnosti, kaj vse lahko objavite na družabnih omrežjih, pa vendar se včasih znajdete v »črni luknji«. Prazne glave in brez idej, kakšno zgodbo postreči sledilcem. Nasprotno pa se za vplivneže zdi, kot da teh dilem nimajo, saj nas vsakič znova pritegnejo objave Coolmamacite, Rebeke Dremelj, Ane Žontar Kristanc in drugih. Njihova skrivnost pa v resnici ni nič posebnega: le dobra fotografija.

Dejstvo je, da se določena vsebina na družabnih omrežjih in blogih obnese bolje kot druga. In če imate težavo, kako privabiti več sledilcev – sploh če skušate s tem promovirati tudi svoj posel, je tule nekaj koristnih nasvetov, kakšne fotografije najbolj »vžgejo«:

1. Človeški faktor

Fotografije golih izdelkov so puste, neosebne in suhoparne. Vedno naj bo zraven tudi človek. Ni treba, da pokažete celo postavo, lahko gre samo za del tesla.

Denimo: roke, v katerih držite knjigo, ki ste jo nazadnje prebrali, ali posnetek od kolen navzdol proti čevljem, ki ste si jih privoščili to jesen.

2. Živali

Živalski mladički se večini zdijo zelo ljubki, kajne? Potem poskrbite, da se kakšen znajde tudi na vaši fotografiji in všečki bodo kar deževali. Poanta zgodbe je lahko čisto drugje, pa vendar naj bo na sliki žival. Nenazadnje mnogo lastnikov odpre profile na družbenih omrežjih posebej za svoje hišne ljubljenčke.

3. Živahne barve

Na omrežjih, kot sta Instagram in Facebook, se dogaja poplava vsebin in obiskovalci zaradi hitrega potovanja z miško navzdol marsičesa ne opazijo. Ustavili se bodo šele, če jih bodo v oči zbodle živahne barve na vaših fotografijah.

4. Bela barva

Po drugi strani pa lahko tudi z veliko bele barve dosežete podoben učinek. Ena od študij je namreč pokazala, da so slike z veliko bele barve imele 29 odstotkov več ogledov od ostalih.

Razlog? Predmeti ali osebe na teh fotografijah so stopili bolj v ospredje.
Neverjetno podoben rezultat je dosegla tudi modra barva. Torej, če se slikate ob morju, kako zrete v nebo ali ste oblečeni pretežno v modre odtenke, so ogledi zagotovljeni.

5. Narava in okolje

Na Instagramu in podobnih platformah sta zelo priljubljena motiva še arhitektura in okolje. Kadar objavite slike cest, slapov, mostov, posebnih zgradb ali notranjosti lepih domov, boste dvignjene palce in srčke šteli v stotinah.

6. Pokažite svoj način življenja

Lifestyle je bistvena komponenta Instagrama. Vzpon influencerjev se je zgodil ravno zaradi lifestyle fotografij in želje drugih, da bi jih pri tem posnemali. Objavite lahko fotografije sebe na počitnicah, doma, na delovnem mestu oziroma kjerkoli, kamor vas je zaneslo življenje.

7. Otroci

Družinska idila, otroci med igro, skupaj na potovanju … vse to so fotografije, s katerimi prav tako ne morete zgrešiti. Navsezadnje so blogi in družbena omrežja kot nekakšen družinski album. Pretehtajte pa, katere fotografije otrok objaviti in katerih ne, saj bodo na spletu ostale še mnogo let zatem. Ali kot svetuje blogerka Ana Žontar Kristanc: »To je zelo občutljiva tema. Eni so zelo zadržani, da delijo slike svojih otrok. Jaz pa pravim, da je tukaj odločitev posameznika, vsak se sam odloči. Konec koncev deliš tisto, kar si ti želiš, nihče te ne prisili.«

Nasveti za fotografiranje otrok

Ana se osredotoča na objave svojih kulinaričnih mojstrovin, piše o lepoti in zdravju, potovanjih, veliko vsebin pa posveča tudi sinovoma. Kako ju z možem Kristjanom najlažje ujameta na sliko, da je ta privlačna za objavo in da bo tudi kasneje ostala lep spomin? Na konferenci o bloganju za starše sta že pred leti poudarjala predvsem pomen osnov fotografiranja. Pri fotografiranju otrok je poleg ustrezne tehnične opreme treba paziti na dobre svetlobne pogoje (dovolj svetlobe, sonce ne sme svetiti naravnost v osebo, fotografije bodo najboljše ob sončnem vzhodu in zahodu), ter na veliko potrpljenja in dobre volje. Ter na to, da fotografije otrok niso vedno brezhibne, so pa pristne in to je tisto, kar šteje: »Tukaj je pomembna predpriprava. Če si želiš poslikati nekaj z otroci, moraš imeti vse pripravljeno. Do zadnjega detajla in potem tisto, kar ujameš, ujameš,« svetuje.

Dober telefon je vsa oprema, ki jo potrebujete

Zdaj, ko veste, kakšne vsebine so zaželene na fotografijah, da bodo na vaših profilih cvetele in žele občudovanje, vzemite v roke le še fotoaparat in pojdite v akcijo. Še lažje pa je iz žepa potegniti pametni telefon, ki odlično nadomešča težko in okorno fotografsko opremo, in fotografije posneti z njim.

Najnovejši telefoni Xiaomi serije 11 so namreč zasnovani naravnost za vlogerje, blogerje, instagramerje ter druge ustvarjalce fotografskih in video vsebin, saj ponujajo množico inovativnih funkcij za te namene.

Xiaomi 11T Pro in 11T se na primer lahko pohvalita z zmogljivo trojno kamero, s širokim kotom 108 MP, 2 x telemakrom in 120° ultra širokokotnim objektivom, medtem ko tretji telefon v seriji - Xiaomi 11 Lite 5G NE – omogoča resnično osupljivo kakovost slike z živahnimi barvami, neverjetno svetlostjo, kontrastom in čudovitimi podrobnostmi; vse to po zaslugi glavne kamere 64 MP, ultra širokokotne kamere 8 MP in kamere 5 MP telemakro.

Poleg tega Xiaomi 11T PRO odlikuje impresivna zmogljivost snemanja z isto pametno tehnologijo ISO, ki jo najdemo v digitalnih fotoaparatih, Xiaomi 11T pa navduši z zvijačami poklicnih video ustvarjalcev, kot so Time Freeze, Night Time-Lapse, Magic Zoom in druge vrste zapletenih posnetkov s samo enim klikom. Zaradi zelo ostrega in kristalno jasnega zaslona vam bo uspel vsak fotografski posnetek, čeprav ujet med gibanjem.

In še to: četudi fotografirate ali snemate videe ves dan, vam bodo novi pametni telefoni Xiaomi serije 11 s svojimi močnimi baterijami zlahka sledili. Potrebno polnjenje pa boste (odvisno od modela) opravili v že neverjetnih 17 do 36 minutah.