Skoraj 40 let

So našli nemškega gornika, pogrešanega od leta 1983?

R.T.
4. 11. 2021, 21.51
Posodobljeno: 4. 11. 2021, 21.59
Deli članek:

V ameriški zvezni državi Kolorado so na območju nacionalnega parka Rocky Mountain našli posmrtne ostanke, za katere sklepajo, da gre za 27-letnega nemškega državljana, ki je tam izginil pred skoraj 40 leti

Profimedia
27-letnik je izginil na obsežnem območju nacionalnega parka Rocky Mountain v Koloradu.

Rudi Moder, izkušen gornik iz takratne Zvezne republike Nemčije, ki je takrat živel v mestu Fort Collins,je leta 1983 izginil med večdnevnim pohajkovanjem po nacionalnem parku. Na pot se je podal 13. februarja, nekaj dni pozneje pa ga je njegov sostanovalec prijavil kot pogrešanega. Nemudoma se je začela iskalna akcija, a je bila ta zaradi novozapadlega snega otežena. V enem od kanjonov so našli njegovo zalogo hrane, v bližini pa še njegovo spalno vrečo in druge pripomočke, ne pa tudi 27-letnika. V naslednjih mesecih, tudi med poletjem, so nato izvedli še več iskalnih akcij, ki pa so se vse končale brez uspeha.

Avgusta lani je nato nek pohodnik na eni od tamkajšnjih bolj odročnih poti naletel na posmrtne ostanke. Ker so se v nacionalnem parku takrat borili z obsežnima požaroma, so pristojni preiskavo prestavili na naslednje leto. To poletje so na kraju našli smuči, smučarske palice in čevlje ter nekatere druge predmete, za katere so prepričani, da so pripadali Moderju. Posmrtne ostanke je nato pregledal še mrliški ogledniki, ki pa ni uspel z gotovostjo potrditi, da gre v resnici pogrešanega 27-letnika. Preiskavo so zdaj po dolgih letih kljub temu zaključili, z nemško vlado pa se že dogovarjajo o prevozu posmrtnih ostankov nazaj v Moderjevo domovino.