število mrtvih narašča

FOTO in VIDEO: New York pod vodo: zalite kleti, trgovine, podzemne postaje

G.G.
2. 9. 2021, 19.27
Posodobljeno: 2. 9. 2021, 21.12
Deli članek:

Le redki so pričakovali, da bo tropski vihar v New Yorku in New Jerseyu povzročil takšno razdejanje in da bo toliko smrtnih žrtev.

Profimedia
Zaliti podvozi v New Yorku.

Voda je drla po cestah in ulicah. Zalila je številne kleti, podhode, železniške in avtobusne postaje ter prestregla avtomobile na cestah. Na družabna omrežja je prišel posnetek, na katerem je vidimo, kako je deroča voda kot slap stekla po stopnicah podzemne postaje metroja. Ponoči je bilo sicer pod zemljo ujetih najmanj 17 vlakovnih kompozicij z vsemi potniki, ki so se povzpeli na sedeže, da se umaknejo poplavni vodi. Sistem so zaprli, uspešno rešili vse potnike.

Na severozahodu ZDA je mrtvih najmanj 16 ljudi, 15 od teh v New Yorku in New Jerseyu. Vsi razen enega so umrli, ko je med nevihto voda zalila kletne ali pritlične prostore stanovanjskih stavb.

Vremenoslovci so predvideli hudo uro, ki jo bo prinesel "umirjeni" orkan Ida, toda ne v takšni razsežnosti. Glede na navedbe vremenoslovcev je v newyorškem Centralnem parku v eni uri padlo rekordnih 8 centimetrov dežja. Kot je dejal meteorolog na televizijski mreži CNN Brandon Miller niso pričakovali, da bo New York pod vodo.

Ida je bil peti najmočnejši orkan v ameriški zgodovini, ki je povzročil za več kot 50 milijard dolarjev škode. 

Profimedia
Zaliti podvozi v New Yorku.