Svet

Duterte do novega mandata skozi stranska vrata?

S.R.
24. 8. 2021, 12.41
Posodobljeno: 24. 8. 2021, 12.46
Deli članek:

Rodrigo Duterte je potrdil, da bo na predsedniških volitvah naslednje leto nastopil v vlogi podpredsednika predsedniškega kandidata vladajoče stranke.

Reuters
Rodrigo Duterte

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte, ki se mu šestletni mandat na čelu države izteče konec junija prihodnje leto, se je v preteklosti rad predstavljal kot voditelj, ki ne hlepi po oblasti in ki se je na predsedniški funkciji znašel po sili razmer. Filipinski predsedniki so sicer omejeni na šestletni mandat, Duterte pa je že večkrat dejal, da si za svojega naslednika želi svojega svetovalca in trenutnega senatorja Christopherja “Bonga” Goja.

Duterte je zdaj potrdil, da bo na naslednjih volitvah kandidiral kot podpredsednik predsedniškega kandidata vladajoče stranke PDP-Laban. Stranka bo predsedniškega kandidata predvidoma imenovala na nacionalni skupščini 8. septembra, skoraj zagotovo pa bo to Go. Mnogi Dutertejevi kritiki ob tem opozarjajo, da predsednik s tem že gradi temelje, da se bo na oblasti obdržal tudi po koncu mandata, čeprav je želela vladajoča stranka novico predstaviti kot Dutertejevo »žrtvovanje,« ker da je takšna volj ljudstva. Kot je pojasnil podpredsednik stranke Karlo Nograles, bo Duterte s to potezo »zagotovil nadaljnjo kontinuiteto politike zadnjih petih let.« Kritiki na drugi strani opozarjajo še na eno premeteno možnost, o kateri morda razmišljajo vladajoči. Da namreč Go po morebitni zmagi na naslednjih volitvah odstopi, predsednik države pa znova »po sili razmer« postane Duterte. 76-letni Go je Dutertejev tesen zaveznik že od devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bil trenutni predsednik še kongresnik. »Predsedniški stolček me še vedno ne zanima. Najprej cepiva, nato politika,« je sicer Go nedavno dejal za tiskovno agencijo Reuters.