Cepljenje in odprta družba

So v Angliji že dosegli kolektivno zaščito pred koronavirusom?

R.T.
29. 7. 2021, 10.35
Posodobljeno: 29. 7. 2021, 10.40
Deli članek:

Dobri podatki so presenetili tudi nekatere strokovnjake, ki so slikali mračno poletje.

Profimedia
V Angliji je delta različica že v defenzivi.

Britanski strokovnjaki različnih zdravstvenih strok so še pred dvema tednoma svarili, da bo delta različica koronavirusa v avgustu poskrbela za 100.000 ali več dnevnih okužb s koronavirusom. Dejanski potek okužb pa jih je zbegal, saj število pozitivnih primerov kljub (ali pa prav zato, dodajajo nekateri) opustitvi skoraj vseh omejitev pada že osem dni zapored.

Umne glave na University College London so zdaj ocenile, da je 87 odstotkov prebivalcev Anglije imunih na škodljive nakane najbolj znanega koronavirusa. To pomeni, da se virus ne more več tako svobodno širiti. Virolog David Matthews z univerze v Bristolu meni, da so ob nadaljevanju cepljenja in vsakdanjim okužbam necepljenih zelo blizu čredni oziroma kolektivni imunosti. »Če se ne bo pripetilo kaj dramatičnega, je ta pandemija zaključena za Veliko Britanijo. Predvidevam, da ne bomo videli hujšega porasta okužb to zimo ali večjega števila smrtnih primerov.«

Worldometer
Na grafu opazni trije valovi. Zadnjega, ki je že v upadu, je prispevala delta različica koronavirusa.

Na globalni ravni se z epidemijo delta različice bolje spopadajo države z razmeroma dobro precepljenostjo, saj beležijo precej nižje število hospitaliziranih bolnikov in smrti kot v prejšnjih valovih. Slovenija na pravi val delte še čaka, trenutna precepljenost pa je daleč od vzpodbudne, želene ali potrebne.