varovanje satelitov

Nemška vojska ustanovila vesoljsko poveljstvo

B.K.
14. 7. 2021, 10.35
Posodobljeno: 14. 7. 2021, 11.04
Deli članek:

Vesoljske operacije bodo dopolnjevale tri dosedanje veje oboroženih sil: kopenske, zračne in pomorske.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer je v Centru zračnih operacij, v mestu Uedem na meji z Nizozemsko, uradno otvorila vesoljsko poveljstvo nemških oboroženih sil. To bo vodilo obrambne operacije, vojaško izvidništvo, nadzor nad sateliti in sledenje nevarnim vesoljskim odpadkom.

“To je pomemben korak h krepitvi sposobnosti delovanja v vesolju,” je dejala Kramp-Karrenbauer. “Naši civilni in vojaški sateliti so že zdavnaj postali vir, brez katerega nič ne deluje. In kot vedno, kadar postane nek vir življenjsko pomemben, je potrebno poskrbeti za njegovo varnost,” je dodala ministrica.

Nemške oborožene sile za vojno izvidništvo uporabljajo pet majhnih satelitov in eno zemeljsko postajo. S to opremo lahko pridobivajo fotografije površja Zemlje v visoki ločljivosti.

Vesoljsko poveljstvo se bo sicer pridružilo trem tradicionalnim poveljstvom oboroženih sil: kopenskemu, zračnemu in pomorskemu. Že leta 2017 pa je tedanja nemška obrambna ministrica Urusla von dr Leyen, ki danes vodi Evropsko komisijo, v nemške oborožene sile uvedla nov element kibernetske varnosti.

Vesoljsko poveljstvo so v času predsedovanja Donalda Trumpa uvedle tudi oborožene sile Združenih držav Amerike, vojaška zveza Nato pa je vesolje vključila v eno izmed sedmih prednostnih področij.