Nov odlok

Vlada je zelo okrnila seznam izjem, za katere je možno prehajanje meje brez dokazil

J.P./STA
14. 7. 2021, 09.54
Posodobljeno: 14. 7. 2021, 12.42
Deli članek:

Oseba, ki ne predloži dokazil, bo morala v desetdnevno karanteno. Karantena se lahko prekine peti dan z negativnim testom PCR.

STA
Izjema za tranzitni promet bo veljala do 15. avgusta. Odlok o izenačitvi pogojev za vstop v državo pa do vključno 23. julija.

V Sloveniji se bo v četrtek začel uporabljati nov odlok o prehajanju meje, ki ukinja seznam držav in izenačuje pogoje za vstop v državo. Po novem bodo morali potniki predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT). 

Vlada je prejšnji teden sprejela odločitev, da bo od četrtka dalje možen vstop v državo vsem, ki bodo predložili dokazilo o negativnem PCR ali hitrem testu na novi koronavirusom, pri čemer PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa 48 ur. Veljala bodo tudi potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od šest mesecev, potrdila o cepljenju proti covidu-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike. Pristojni organi bodo za ustreznost pogojev PCT upoštevali tudi evropsko digitalno covidno potrdilo ter tovrstna potrdila tretjih držav, ki pa morajo imeti enake podatke kot evropsko potrdilo in biti izdana v angleščini.

Oseba, ki ne predloži dokazil, bo morala v desetdnevno karanteno. V primeru tujca brez prebivališča v Sloveniji se mu vstop v državo dovoli, a se ga napoti v karanteno, če dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer mu vstopa v Sloveniji ne bodo dovolili. Karantena se lahko prekine peti dan z negativnim testom PCR.

Vlada je zelo okrnila seznam izjem, za katere je možno prehajanje meje brez dokazil. Po novem bo to dovoljeno mlajšim od 15 let, ki potujejo v spremstvu odraslih, ter dvolastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje. Na današnji dopisni seji pa je vlada na seznam izjem dodala še tranzitne potnike in mednarodni promet. Med izjemami še vedno ni dnevnih migrantov.

Izjema za tranzitni promet bo veljala do 15. avgusta. Odlok o izenačitvi pogojev za vstop v državo pa do vključno 23. julija.

Poslanska pobuda vladi

Zaradi odloka, ki predvideva manj izjem, je poslanka SD Meira Hot ta teden že vložila poslansko pobudo vladi, v kateri predlaga uvrstitev dodatnih izjem na seznam. Med drugim bi po njenem morali med izjeme uvrstiti dnevne migrante. "Nikakor ne razumem, da vlada namesto, da bi iskala rešitve, da dnevnim migrantom pomaga in jim omogoči normalne, bolj življenjske pogoje za prehod meje, dela vse, da jim prehajanje meje zgolj otežuje," je zapisala v pobudi.

Dodatno je še predlagala, da bi na mejnih prehodih slovenske Istre in na drugih obmejnih območjih z večjim številom prehodov dnevnih migrantov vzpostavili poseben vozni pas za dnevne migrante ter opravili razmislek o prekvalifikaciji določenih mejnih prehodov v maloobmejne, da bi tako dnevnim migrantom omogoči lažji prehod meja.